Opdateret 14. april 2023 af Anders Nebelong

Alkohol & fertilitet

Mange faktorer kan påvirke, hvorvidt man kan blive gravid, herunder livsstilsvalg som alkoholforbrug. Læs mere om sammenhængen mellem alkohol og fertilitet og undersøg, hvordan alkohol kan påvirke både mænds og kvinders evne til at opnå graviditet.

alkohol fertilitet

Indholdsfortegnelse

Påvirker alkohol fertiliteten?

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet deres anbefalinger med udgangspunkt i forsigtighedsprincippet, da der mangler tilstrækkelig evidens på området omkring alkohol og fertilitet. Forskellige studier viser modstridende resultater, hvilket kan gøre det udfordrende at navigere i, om alkohol påvirker fertiliteten. Der er ikke klare retningslinjer på nuværende tidspunkt, og det skyldes, at der stadig er meget, vi ikke ved om alkoholens præcise indvirkning på fertiliteten. Nogle undersøgelser tyder på, at selv moderate mængder alkohol kan have en negativ indvirkning på både mænds og kvinders evne til at opnå graviditet, mens andre studier peger på, at moderate mængder ikke nødvendigvis udgør en risiko.

Ikke desto mindre er det fornuftigt at være forsigtig og begrænse alkoholforbruget, især hvis man aktivt forsøger at blive gravid. Dette skyldes, at alkoholens påvirkning på hormoner og reproduktive organer kan potentielt forstyrre den naturlige cyklus og nedsætte chancerne for at blive gravid.

Alkoholens påvirkning på kvinders fertilitet

Selvom der for øjeblikket ikke foreligger studier, der viser specifikke sammenhænge mellem alkohol og fertilitet, er det vigtigt at udvise forsigtighed og tage forbehold, når man prøver at blive gravid.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan regelmæssigt alkoholforbrug forstyrre menstruationscyklussen, hvilket gør det sværere at identificere den bedste tid på måneden at blive befrugtet. Desuden kan store mængder af alkohol påvirke æggestokkene og reducere kvaliteten af de æg, der frigives under ægløsningen. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at undgå alkohol hvis I planlægger at blive gravide, da alkohol kan skade fostret tidligt i graviditeten. Alkoholforbrug under graviditet kan også føre til alvorlige komplikationer som abort eller misdannelser og hjerneskade hos barnet.

alcohol fertilitet

Alkoholens påvirkning på mænds fertilitet

For mænd kan alkohol også have en negativ indflydelse på fertiliteten. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan for meget alkohol nedsætte sædkvaliteten og reducere antallet af bevægelige sædceller. Derudover kan overdrevent alkoholforbrug føre til hormonelle forstyrrelser, der påvirker testosteronproduktionen, som derved kan mindske den reproduktive kapacitet. Derfor er det en god idé, at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for hvor mange genstande man må drikke.

Få rådgivning om alkoholmisbrug hos A misbrugsbehandling

Hvis du eller en af dine familiemedlemmer har brug for hjælp til at håndtere alkoholmisbrug, så er det vigtigt at søge den nødvendige støtte. Hos A Misbrugsbehandling har vi mere end 20 års erfaring med at hjælpe mennesker i kampen mod alkoholafhængighed.

Vi opfordrer dig til at tage kontakt til os i dag for at høtr om vores behandlingsmuligheder. Vores team står klar til at tilbyde den rette behandling og hjælpe dig eller dit familiemedlem med deres alkoholmisbrug. Vi forstår også, hvor svært det kan være for pårørende at håndtere en situation med alkoholmisbrug, og derfor tilbyder vi også rådgivning og familiesamtaler. Vi ønsker at ruste jer med de nødvendige redskaber til at tackle udfordringen på en støttende og konstruktiv måde.

Tøv ikke med at tage det første skridt mod en bedre fremtid – kontakt os i dag, så vi sammen kan arbejde mod at overvinde alkoholmisbrug og skabe en sundere og mere stabil tilværelse.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Kontakt os anonymt i dag

Anders Nebelong

Anders Nebelong

Anders Nebelong er behandlingsansvarlig hos A Misbrugsbehandling. Han er tidligere misbruger, som er vokset op i en dysfunktionel familie. Siden Anders forlod sin behandling i 2015, har han været fast besluttet på at hjælpe andre ud af misbrug. Ræk ud til Anders, hvis du ønsker professionel hjælp til et godt liv uden alkohol eller stoffer.