Hash abstinenser

Abstinenser ved misbrug eller afhængighed af hash


Personer der over en længereperiode ryger for meget hash og som har et misbrug af hash,

vil ofte opleve bivirkninger,

samt abstinenser når de prøver at sige stop/stoppe deres hashmisbrug.


Her kan du læse meget mere om hash misbrug og om du eller en du har kær, måske har behov for professionel hjælp og hashbehandling

Hashabstinenser


Der kan være rigtig mange grunde til, at det kan være svært at sige stop/stoppe med at ryge hash.

Man oplever ofte abstinenser som:


 • rastløshed
 • uro
 • irritabilitet
 • dårligt humør
 • humørsvingninger
 • søvnbesvær
 • intense drømme/mareridt
 • voldsomme natlige svedture.


Der kan gå uger før stoffet er ude af kroppen, faktisk op til 5-6 uger og der kan derfor også være fysiske abstinenser tilstede i denne periode og efter.


Disse hash abstinenser vil komme umiddelbart efter, man er stoppet med at ryge, og vil som regel fortage sig i løbet af de første par uger.


Faktisk er det rigtig vigtigt at få professionel hjælp så man undgår tilbagefald. Mange tilbagefald kommer efter 5-6 uger hvor personen begynder at få det mærkbart bedre og pludselig kan tænke at en "lille joint nu kan vel ikke skade."

Den, der ryger hash dagligt, oplever ofte, at det er svært at komme i gang med forskellige aktiviteter. Det skyldes sandsynligvis en kombination af selve rygningen og et langt "fravær" fra normalt socialt liv. Gradvist har man indsnævret sine aktiviteter til at handle mere og mere om hash og sin omgangskreds til mere og mere at bestå af andre, der også har hashen som vigtigt livsindhold.


I teenage-årene sker der en stor personlig og social udvikling. Her vil et stort hashforbrug præge denne udvikling negativt. Når man holder op, skal man derfor også til at indhente noget af det, man er gået glip af i de år man har røget meget hash.

Symptomer på et hashmisbrug

Ryger du ofte hash for at hjælpe dig selv til at få det bedre eller for at kunne overskue hverdagen, så har du formentlig udviklet et misbrug af hash og du kan derfor have behov for professionel hjælp og behandling.


Der findes ikke nogen dokumentation for, at hash er skadeligt ved brug i små doser. Derimod er der videnskabelige undersøgelser, der bekræfter, at der på længere sigt er både fysiske og psykiske bivirkninger ved at ryge hash.


Selve rusen eller virkningen ved hashrygning er meget anderledes end rusen ved f.eks. alkohol og stoffer, og derfor kan tegn og symptomer på et hashmisbrug eller hashafhængighed være svære at få øje på.

Symptomerne vil som ofte vise sig på længere sigt, hvor hashrygeres generelle og normale  funktionsniveau falder.


Tegn og symptomer op hashmisbrug


Her er nogle af de mest almindelige tegn og symptomer på hash misbrug eller hash afhængighed 

Disse symptomer ses ofte hos hashmisbrugere men kan også skyldes andre ting.


 • Manglende engagement

  Der kan være tegn på et hashmisbrug, når man opgiver eller ikke har lyst til fritidsinteresser og har svært ved at finde og føle glæde ved nogle af deaktiviteter, man tidligere har været glad for og måske gået op i.


 • Humørsvingninger

  Mange med et hashmisbrug eller en hashafhængighed kan ofte skifte fra at være i godt humør til at være triste og utilgængelige. Det kan også vise sig som et tegn på hashmisbrug, hvis man er irriteret og opfarende, når man ikke er påvirket og falder til ro, når man har røget.


 • Trivsel

  Mange hashmisbrugere har eller får problemer på arbejdet, i skolen eller på uddannelsen. Specielt hvis man tidligere har været godt fungerende, kan det være et symptom på hashmisbrug, hvis man ikke længere kan overkomme sine forpligtelser.


 • Relationer

  Når man skifter sin omgangskredsen ud og erstatter tidligere venner med andre, der også ryger hash. Så er det et typisk tegn på hash misbrug eller afhængighed


 • Isolation

  Mange hashmisbrugere trækker sig ofte følelsesmæssigt fra andre mennesker, og som pårørende vil man ofte føle, at hashmisbrugeren lukker af og virker indelukket.


 • Ændringer i adfærd

  Et af de mest almindelige symptomer på hashmisbrug er, at man bliver træt og sløv, både psykisk og fysisk, fordi man ryger hash jævnligt, og at manderfor har det svært ved at kunne overkomme hverdagensdagens forpligtelser som f.eks.  de praktiske ting i hjemmet, lektierne, aftaler, samt andre ting og opgaver.

Symptomer på hashmisbrug


Hvis du ryger hash dagligt, eller ofte kan du stille dig selv nogle spørgsmål, om symptomer på hashmisbrug. Gennem disse spørgsmål kan du måske få svar på, om du er afhængig af hash og har et misbrug eller en hashafhængighed:


 • Ser du ofte frem til fyraften eller weekend, fordi du så kan ryge hash?


 • Har du nogensinde oplevet at tankerne har kredset om at ryge hash, når du burde tænke på noget andet?


 • Har du nogensinde oplevet, at du med tiden skal ryge mere ad gangen eller oftere for at få den virkning, du ønsker dig og så alligevel ikke opnår den?


 • Har du nogensinde røget mere hash end det du først havde planlagt?


 • Ønsker du nogen gange at du ville ryge mindre hash end du gør?


 • Har du oplevet, at nære relationer: ægtefælle/kæreste, børn, anden familie, venner, kollegaer eller arbejdsgivere har vist eller fortalt at de var kede og bekymret af dit indtag af hash?


 • Har du forsøgt at stoppe eller nedsætte dit forbrug af hash uden held?


 • Har du oplevet problemer med koncentrationen og problemer med din korttidshukommelsen, sløvhed, nedtrykthed eller manglende initiativ efter perioder, hvor du har røget meget?


 • Har du nogensinde haft behov for at dæmpe ovenstående symptomer ved at ryge mere?


  • Har du nogensinde oplevet, at du isolerer dig fra andre og nogle gange prioriterer tid til at ryge frem for tid med kæreste, familie, venner, arbejde, fritidsaktiviteter?


  Genkender du symptomerne?


  Kan du svare JA til flere af spørgsmålene herover, kunne det tyde på, at du har udviklet et hashmisbrug, og derfor kan have behov for støtte, hjælp og behandling.


  Det er svært selv at stoppe og der er derfor ofte brug for professionel hjælp


  Se om vores hashbehandling her


  Husk at du altid helt uforpligtende og gratis, kan bestille tid til en fortrolig samtale hos en af vores misbrugsbehandlere.

  Hvor kan jeg få hjælp?


  Der findes mange forskellige behandlingstilbud, og der kan være rigtig stor forskel.


  Alle danskere har krav på gratis misbrugsbehandling gennem deres sygesikring, inden for 14 dage. 

  Der er behandlingsgaranti.


  Det sker ved at hendvende sig hos egen læge, eller på det lokale misbrugscenter i din kommune.


  Der kan dog  være stor forskel, på hvilken ambulant behandling du vælger og hvad de tilbyder.


  Der findes også rigtig mange private behandlingsteder hvor man ofte kan få en mere intensiv behandling og derved en meget kortere behandling.


  Se vores artikel om gratis misbrugsbehandling her 


  Læs også om

  hashafhængighed 

  og

  hvad er hash

  FÅ HJÆLP ALLEREDE NU!

  Gratis professionel hjælp og alkoholrådgivning

  Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt


  Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning

  Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.


  Sjælland, København, Amager

  Vi hjælper hele vejen!

  Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København