Fakta om kokain

Information, fakta og viden om kokain

Kokain kommer fra Sydamerika og bruges pga. den euforiserende virkning. Brugen af kokain er stigende blandt unge mennesker i Danmark.

SST’s rapport Narkotika på Gadeplan viser, at kokain i 2018 stod for 73 % af de stoffer, som blev konfiskeret i pulverform på gaden. Tal fra kokainprøver viser, at renheden af kokain fra 2014-2018 er steget.

På gadeplan bliver kokain solgt i 2 former. I pulverform, kaldet kokainklorid, som ofte sniffes,  og rene kokainkrystaller, som også kaldes crack.

Hvordan fremstiller man kokain?

Kokain kommer fra Sydamerika, og størstedelen af det kokain, der bliver solgt i EU, er fra Columbia.

Efter kokainbladende er blevet høstet og tørret, kommer bladene igennem en proces, hvor de bliver tilsat nogle forskellige kemikalier. Det kan være kemikalier som benzin, petrolium eller svovlsyre.

Herefter bliver stoffet blandet op med andre produkter, som koffein og sukkerarter. Der er desværre fundet mange andre farlige produkter, som er blevet brugt til at blande kokain op med. 

Det drejer sig bl.a. om tilsætningsstoffer som Levamisol, et ormemiddel, som kan have mange uheldige bivirkninger, Phenacetin, som er et smertestillende tilsætningsstof, og Procain, et lokalbedøvende stof. 

Der er også brugt andre farlige stoffer som blandt andet rottegift.

Misbrugsbehandling I Alkoholmisbrug I Hash misbrug I Kokain misbrug I Ambulant misbrugsbehandling

Hvad gør kokain ved en?

Kokain er et euforiserende stof, som giver overvældende følelse og lykke og velbehag. Kokainen virker stimulerende på centralnervesystemet og udløser store mængder af dopamin, som er hjernens lykkestof.

Når rusen af kokain indtræffer, stiger ens blodtryk og kropstemperatur. Puls og vejrtrækning bliver hurtigere, og man vil få en følelse af energi, velvære, behag og selvsikkerhed.

Ved indtagelse af kokain vil man ikke føle sult, tørst eller træthed, og man kan drikke store mængder alkohol uden rigtig at mærke effekten fra alkoholen. Dette kan være særdeles farligt.

Efter ca. 50 minutter vil kokainrusen være aftagende, og man vil ofte få trang til mere.

Kokain er meget farligt og vanedannende og man kan hurtigt udvikle et kokain misbrug eller en kokainafhængighed. Kokain kan være skyld i mange sygdomme og for tidlig død.

Hvad koster kokain?

Kokain er desværre blevet mere almindeligt og let tilgængeligt i nattelivet. Hvor kokain for mange år siden kunne koste op til 2000 kr. for et gram, kan man i dag få det helt ned til 500 kr. for et gram.

Så hvor kokain før primært fandtes blandt jetsettet og var for de mere velhavende, er det nu nede i en prisklasse som gør, at det er langt mere almindeligt for flere.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Hvorfor bliver man afhængig af kokain?

Kokain kan give et sus eller en rus, som for mange vil føles helt fantastisk. En følelse af “at kunne gå på vandet” med selvtilfredshed og stort velbehag.

Kokain booster vores belønningssystem ved at frigive store mængder dopamin. Man vil derfor få en overvældende følelse af lykke og velbehag.

Når man kunstigt booster sit belønningssystem med kokain og frigiver store mængder dopamin, sker der en kemisk reaktion i hjernen. Det påvirker nerver, sanser og receptorer.

Kokain vil nu være en af de eneste måder, hvorpå man kan få udløst dopamin igen. Man vil på mange måder føle sig deprimeret eller nedtrykt, indtil der igen tages kokain.

Kokain påvirker hjernen for altid og kan også have mange andre bivirkninger. Ens hukommelse vil aldrig glemme suset eller den gode rus fra kokainen.

Hvad gør man, hvis man bliver afhængig af kokain?

Hvis man oplever kontroltab, magtesløshed, abstinenser eller andre negative bivirkninger ved brug af kokain, er det vigtigt at søge hjælp. Det er vigtigt at få hjælp til afvænning og behandling så tidligt som muligt.

Du kan ringe til vores misbrugscenter døgnet rundt på 9340 4567 og få hjælp og rådgivning om kokain, stofmisbrug og alkoholmisbrug.

Misbrugsbehandling I Alkoholmisbrug I Hash misbrug I Kokain misbrug I Ambulant misbrugsbehandling

Kontakt os anonymt i dag

=