Hvordan motiverer du en kokainmisbruger?

Motivation til behandling for misbrug eller afhængighed af kokain


Få hjælp som pårørende til den motiverende samtale, med en kokainmisbruger eller afhængig.


Når en misbruger bliver konfronteret med sit misbrug, vil personen som ofte, gå i forsvarsposition og benægte eller forsvare omfanget af misbruget.


Det kan være rigtig svært og frustrerende at være pårørende til en misbruger og hele tiden føle at man bliver skubbet mere og mere væk, hver gang man prøver at hjælpe.

Sådan motiverer du en kokainmisbruger

Sådan vil en misbruger af kokain ofte reagere


En kokain misbruger vil ofte gå i forsvar og benægte omfanget af misbrugets alvor, når man konfronterer personen med deres misbrug. Det kan derfor være rigtig vigtigt at være godt forberedt inden samtalen tages.


En misbruger vil næsten altid benægte at brugen af kokain, er så stor som der bliver sagt eller lagt op til. 

Mange gange ved at sige, at den pårørende overdriver, eller sige "det er jo altså ikke så slemt" og ofte vil de prøve at slå det lidt eller meget hen og tale om noget helt andet. 


De vil ofte love mange forskellige ting, for at undgå behandling, så som:


  • At holde en lang pause
  • Holde pauser fra de venner de bruger med eller går i byen med
  • At holde brugen af kokain i en lang periode
  • at sige stop/stoppe helt med at sniffe eller bruge kokain
  • Og andre "gode" forslag for ikke at komme i behandling


Dette vil altid være tomme løfter og vil sjældent holde særlig længe, hvis de overhovedet holder!


Andre kan reagere ved at blive aggressive, svare igen og starte skænderier.


I bund og grund er det hele en forsvarsmekanisme, en slags kamp fra misbrugeren om at fortsat kunne bruge kokainen nu og i fremtiden.


Som aktiv misbruger af kokian er hjernen ofte så påvirket, opsat og koncentreret om at få den næste rus, bane kokain og samtidig på at alt modstand på det, bliver fejet væk.


Derfor vil de fleste pårørende opleve at det er yderst vanskeligt og mange vil mene umuligt at få motiveret en misbruger af kokain til at få hjælp eller rådgivning og komme i behandling.


Men mange har held med at få misbrugeren til at tage en samtale med os hos A Misbrug, hvis det er helt uforpligtende!


Gratis og helt uforpligtende samtale

Gratis professionel hjælp og rådgivning

Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt


Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning

Alkoholbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus.

Sjælland, København, Amager

Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Sådan konfronterer du bedst en kokainmisbruger

1. Ring eller skriv til os

Du kan altid kontakte A Misbrug inden du eller i konfronterer misbrugeren. Det er altid fornuftigt at søge så meget som muligt råd og vejledning før snakken skal tages. Det er samtidig vigtigt, at du har sat dig ind i, hvad du vil motivere til og hvad det indebærer. F.eks. professionel behandling indebærer. Desto mere forberedt du er, desto bedre er chancen for succes, og at det lykkedes.


2. Jo flere, jo bedre

Man kan næsten ikke være for mange til denne samtale. Det skal naturligvis være familie og meget nære relationer. men jo flere, jo bedre vil chancen være for at få misbrugeren i behandling. Det er vigtigt, at alle deltagere er enige om målet og enige om, hvordan konfrontationen skal foregå. Det er altid bedst, at alle mødes før og taler sammen, inden misbrugeren konfronteres. Du kan få hjælp til dette hos A Misbrug sammen med en professionel rådgiver.


3. Tidspunkt

Få det gjort hurtigt. Gå ikke og vent på bedre tider, de kommer meget sjældent. Et misbrug bliver som udgangspunkt altid værre og værre. Konfronter dog ikke som udgangspunkt kokainmisbrugeren, når vedkommende er påvirket eller meget påvirket. Derfor er morgenen det bedste tidspunkt for mange at tage snakken.


4. God forberedelse

Vær godt klædt på til samtalen og forbered altid det du skal sige (gælder for alle der deltager). Du/i kan med fordel skrive det ned eller have lavet nogle stikord, så du er sikker på, at du får sagt alt det, du ønsker at sige. Jeg anbefaler altid at skrive ned i brevform og så læse det op samtalen. Det er virker bedst for begge parter.


5. Klare eksempler

Præsenter hvorfor du mener der er et misbrug med helt klare eksempler på episoder, oplevelser og adfærd, der har været meget negativt og uacceptabelt. Eksempelvis svigt, løgne, kørsel i påvirket tilstand, svingende humør, ubehagelig opførsel, misvedligeholdte aftaler, svingende præstationer mm.


6. Følelserne

Forklar hvad dette betyder for dig, børnene og andre i familien, og hvordan det påvirker jer alle. Forklar hvilke følelser det bringer op i dig og det er vigtigt, at du kommunikerer klart og tydeligt. Som f.eks. Jeg bliver enormt ked af det, når du er påvirket, især mens du er sammen med børnene, det gør mig faktisk bange. Jeg bliver rigtig flov og utryg, når du møder påvirket op til fødselsdage eller andre begivenheder. Jeg bliver vred, frustreret, irriteret og ked af det, når du ikke overholder vores aftaler. 


7. Fremtiden

Fortæl om hvad du savner og hvordan du ser jeres fremtid, såfremt kokainmisbrugeren får hjælp og går i behandling.


8. Ingen diskussion

Det er vigtigt, at du ikke går ind i en diskussion med misbrugeren, om hvor meget personen tager stoffer, drikker, ryger eller andet, og om personen er afhængig eller ej. Bliv på din egen banehalvdel og fortæl hvordan du gerne vil have det.


9. Ét behandlingssted

Er det besluttet at stille krav om behandling, er det vigtigt, at der ikke bliver forhandlet om, hvilken behandling der skal vælges. Det er derfor vigtigt at have undersøgt, hvor og hvornår behandlingen skal foregå

og have en klar aftale med behandlingsstedet herom.


10. et ultimatum

Inden du starter processen, skal du have gjort dig delt klart hvilke konsekvenser, du er parat til at sætte handling på, hvis misbrugeren fravælger behandling.

Et misbrug af kokain påvirker hele familien


Et kokainmisbrug er ikke et personligt problem!


Det vil påvirke hele ens familien, venner, arbejde og andre nære relationer. Mange gange påvirker det de pårørende, meget mere end misbrugeren selv og især for børn kan det få store negative konsekvenser for dem, både her og nu og resten af livet.


Derfor har familien også ret til at gribe ind og forlange at misbrugeren skal få hjælp!