Hvornår er man kokain misbruger?

Hvornår har man en afhængighed af kokain eller et behandlingskrævende misbrug?


Et kokainforbrug kan hurtigt føre til misbrug. Kokain er et farligt og vanedannende stof, som man hurtigt kan blive afhængig af.


Det handler ikke så meget om hvornår eller hvor meget man bruger kokain, men mere om hvilke negative konsekvenser det har for en selv, sin familie, arbejde, omgivelser og andre pårørende.


Hvis du som pårørende eller som bruger af kokain, oplever negative konsekvenser som følge af et kokainmisbrug, kan du få hjælp her.

Hvornår bliver et forbrug af kokain til et misbrug?

For langt de fleste med misbrug af kokain gælder det, at de bruger kokain i weekenderne, til fest og ved andre sociale begivenheder. Det er langt fra alle med et misbrug af kokain/coke eller en kokainafhængighed, som bruger stoffet i hverdage. 


For mange starter det med meget små mængder af kokain til en fest, eller bytur i nattelivet med vennerne. Den første rus af kokain opleves ofte som meget positiv, da kokainen udløser store mængder af dopamin, som er en slags lykkestof for hjernen. Det er en overvældende følelse af lykke, eufori og glæde, som gør det nemt at blive fristet til mere. 


For de fleste bliver kokain indtaget i forbindelse med alkohol og mange oplever at kunne "styre deres brandert bedre" når de også tager kokain. Hvilket er en meget farlig blanding, da man er i risiko for at få en alkohol eller kokainforgiftning.


I takt med at indtaget af kokain/coke bliver større og større, vil mange ret hurtigt opleve, at det kan være svært at stoppe brugen af kokain/coke igen. Når først hjernen bliver påvirket af en sådan overvældende lykkefølelse jævnligt, kan et weekendforbrug af kokain hurtigt blive til et kokainmisbrug, eller en decideret kokainafhængighed.


Misbrug af kokain og afhængighed kan have mange negative følgevirkninger i form af abstinenser og bivirkninger.

Hvornår har man et misbrug af kokain?


Der findes en række tegn og symptomer på kokainmisbrug, men hvornår har man egentlig et behandlingskrævende problem eller misbrug af kokain?


Misbrug og afhængighed har længe været en anerkendt sygdom hos verdenssundhedsorganisationen WHO og der findes 6 diagnostiske kriterier, som definerer om man har et misbrug eller en afhængighed af kokain. Der vil være tale om et behandlingskrævende misbrug hvis 3 eller flere af disse 6 kriterier er opfyldt.


For at kunne svare ja og derved opfylde kriterierne, skal man sammenhængende i mindst én måned eller gentagne gange indenfor de seneste 12 måneder have oplevet:


 

1. Trang


Et stærkt ønske om eller følelse af tvang til at indtage kokain / stoffer (abnorm trang til alkohol / stoffer - engelsk "craving")


Hvis man er weekendbruger af kokain vil denne trang opleves i weekenderne og ikke normalvis i hverdagene


2. Kontroltab


Svækket evne til at styre indtagelsen, standse eller nedsætte brugen af kokain / stoffer


Ofte fortæller personer med misbrug af kokain, at de tit havde en aftale med sig selv, om ikke at tage kokain næste weekend, eller kun at tage en lille mængde denne aften, men det blev alligevel til mere end det aftalte


3. Abstinenser


Udvikling af abstinenssymptomer, når kokain- / stofindtagelsen stopper eller nedsættes (humørsvingninger, paranoia, uro, depression, modløshed, træthed, irritation, mistro, nemt til vrede, angst og søvnproblemer), eller indtagelse af alkohol, kokain eller andre stoffer for at ophæve eller undgå abstinenssymptomer (abstinenser)


4. Toleransudvikling


Det vil sige indtagelse af større og større mængder kokain / stoffer for at opnå den samme effekt


5. Dominerende rolle


Med hensyn til prioritering og tidsforbrug. Dette indebærer tiltagende tilsidesættelse af andre glæder og interesser på grund af indtagelse af kokain / stoffer, og et øget forbrug af tid på indtagelse af kokain / stoffer og til at komme sig over kokains, alkoholens og stoffernes virkning (nedsat social funktion pga. kokainindtagelse / stofindtagelse)


6. Fortsat brug


Mod bedre viden - det vil sige fortsættelse med brug af kokain / stoffer på trods af erkendt skadevirkning eller viden om klare, skadelige konsekvenser af kokainindtagelse / stofindtagelse


Hvis du opfylder få eller flere af disse kriterier bør du søge professionel hjælp!

Hvordan får man hjælp til et misbrug af kokain?


Når først man har svært ved at stoppe brugen af kokain/coke eller andre stoffer, har man brug for hjælp. 


Hos A Misbrugsbehandling kan vi hjælpe gennem vores behandlingscenter til et liv uden misbrug og afhængighed.


Vi kan hjælpe dig som pårørende til en kokain misbruger med gode råd og vejledning, samt hjælp til hvordan du på den bedste måde, kan motivere en kokain misbruger til behandling


Vi hjælper også dig som misbruger til at lave en udredning og finde den kokainafvænning og behandling der passer bedst til netop dig.


Vi har mere end 20 års erfaring inden behandling af misbrug og hjælp til pårørende. Vi er alle selv tidligere misbrugere og ved præcis hvordan det er at have et misbrug. Vi ved også hvordan man kommer ud af det igen.

Gratis professionel hjælp og rådgivning

Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt


Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, alkoholafvænning

Alkoholbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus.

Sjælland, København, Amager

Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København