Medicinsk cannabis

Vigtig viden og information om medicinsk cannabis og cannabisolie

Medicinsk cannabis bruges i dag som en bred betegnelse, der rummer alt lige fra tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler til tabletter og mundhulespray.

Medicinsk cannabis kan både være et kunstigt fremstillet stof eller komme fra hamp fra en kontrolleret produktion.

Læs mere om medicinsk cannabis her på siden og få vigtig viden og information om produkterne.

Hvad er medicinsk cannabis?

Planten Cannabis sativa L er en plante i hampefamilien, som indeholder stoffer, der kan have gavnlige medicinske effekter, men også utilsigtede bivirkninger.

Planten, som bruges til at fremstille stoffer som f.eks. hash, marihuana, skunk og pot. Nogle gange anvendes også en anden art, Cannabis indica Lam.

Der findes også en flere forskellige former for cannabis, der har et meget lavt indhold af det euforiserende stof THC. De kan f.eks. bruges til at lave garn eller isoleringsmateriale og kaldes industrihamp.

Medicinsk cannabis bruges i dag som en bred betegnelse, der rummer alt lige fra tørrede cannabisblomster, cannabisolie og kapsler til tabletter og  mundhulespray mm.

Fælles for dem er, at disse produkter indeholder enten dele af cannabisplanten, aktive stoffer fra planten eller syntetiske cannabinoider, og at produkterne bliver ofte brugt til at lindre f.eks. sygdom.

Se video om medicinsk cannabis her

Hvilket medicinsk cannabis er lovligt i Danmark?

Medicinsk cannabis kan fremstilles af et kunstigt stof eller af hamp fra en kontrolleret produktion. Cannabis-olie er den betegnelse for et ekstrakt, som udvindes fra hampeplanten.

Nogle olier indeholder THC, mens andre indeholder det ikke-euforiserende aktive stof CBD. Brug af cannabis til medicinske formål er kun lovligt, hvis du har en recept fra en læge.

 

Godkendte Lægemidler:

Lægemidlet Sativex er en mundhulespray til behandling af spasmer ved multipel sklerose.

Sativex indeholder cannabisekstrakter og er et godkendt lægemiddel i Danmark. Det kan udskrives af speciallæger i neurologi til patienter med multipel sklerose.

 

Lægemidler på udleveringstilladelse:

Lægemidlerne Marinol og Nabilone indeholder syntetisk fremstillede cannabinoider. Producenterne af Marinol og Nabilone har ikke søgt om godkendelse i Danmark.

Læger kan dog ansøge om udleveringstilladelse til medicin, som ikke er godkendt i Danmark eller som ikke sælges i Danmark.

Marinol og Nabilone kan importeres fra bl.a. USA, hvis Lægemiddelstyrelsen imødekommer en dansk læges ansøgning om tilladelse til at udskrive det til konkrete patienter.

 

Magistrelt fremstillet medicin:

Læger kan ordinere magistrelt fremstillet medicin som kapsler eller olier med indholdsstoffer fra cannabis.

Magistrelt fremstemstillet medicin er lægemidler, der tilberedes på et apotek til den enkelte patient efter recept fra en læge.

 

Produkter, der er optaget i Forsøgsordningen om medicinsk cannabis:

Den 1. januar 2018 trådte lov om forsøgsordning med medicinsk cannabis kraft.

Dermed blev der åbnet en 4. mulighed for, at læger kan udskrive andre typer cannabisprodukter til medicinsk brug eksempelvis urtete, cannabisolier m.m.

Forsøgsordningen startede 1. januar 2018 og forløber over 4 år.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Misbrugsbehandling I Alkoholmisbrug I Hash misbrug I Kokain misbrug I Ambulant misbrugsbehandling

Pas på ulovlig cannabisholdig medicin

Der sælges desværre også ulovligt cannabisholdig medicin, som kaldes cannabis-olier og CBD-olier. Olierne forhandles ulovligt primært på internettet, men desværre også i fysiske butikker.

Tit oplyser sælgerne, at der her er tale om et lovligt produkt eller om et kosttilskud. Det er som regel ikke korrekt, og olierne kan ikke sammenlignes med de lovlige former for cannabisholdig medicin.

Der er stor usikkerhed om, hvordan den ulovlige cannabismedicin er lavet. Disse ulovlige produkter kan mange gange indeholde noget andet end det, der oplyses på emballagen eller pakken.

Produkterne og fremstillingsprocessen er ikke kontrolleret. Derfor er det umuligt med sikkerhed at forudsige virkninger eller bivirkninger.

Det er farligt at indtage ukendte stoffer, da hverken lægen eller patienten har mulighed for at forudse og vide, hvordan disse ukendte stoffer vil påvirke sygdommen og patientens øvrige medicin.

Dette gælder ikke mindst for syge personer, som i sidste ende risikerer at blive mere syge.

For din egen sundheds skyld bør du ikke købe ulovlig medicin. Især børn bør under ingen omstændigheder udsættes for ukontrollerede cannabisprodukter eller andre ukontrollerede produkter i det hele taget!

Tal altid med din egen læge om, hvad der er den rigtige behandling for dig.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Kontakt os anonymt i dag

=