Tegn og symptomer på alkoholisme

Har du et alkoholmisbrug?

Er du pårørende til én med et alkoholmisbrug? Eller måske selv misbruger?

Personer med alkoholisme eller et alkoholmisbrug oplever ofte en række tegn og symptomer, som er meget ens.

Her kan du læse meget mere om alkoholisme, og om du eller en, du har kær, måske har behov for professionel hjælp og behandling af alkoholisme gennem alkoholbehandling.

Hos A Misbrugsbehandling kan vi hjælpe hele familien.

12 typiske tegn og symptomer på alkoholisme

Et typisk tegn på alkoholisme og hvornår man er alkoholiker, vil være øget tolerance. Som tiden går, vil kroppen stille og roligt have behov for mere og mere alkohol, for at opnå den samme rus.

Det udvikler sig meget stille og roligt gennem årene, og derfor er det som regel ikke noget alkoholikeren selv lægger mærke til eller ser som et problem.

De pårørende ser ofte problemet lang tid før misbrugeren. Det er vigtigt at vide, at for langt de fleste mennesker vil 2-3 glas vin eller andet være mere end nok til en hyggelig aften.

Med tiden vil der ofte blive udviklet forskellige alkoholvaner og drikkemønstre.

De kan være enormt forskellige fra person til person, men for den enkelte alkoholiker vil der være en del genkendelighed ved drikkeriet.

Vi kender også til begrebet kvartalsdranker.

Disse bestemte alkoholvaner og drikkemønstre kan være på forskellige tidspunkter, ved madlavning, ved havearbejde, en fyraftensøl, “hver dag”, og andre lignende mønstre.

Et af de allermest almindelige tegn på alkoholisme er kontroltab. Når først personen går i gang med at drikke, har de svært ved at sige stop/stoppe igen.

Mange alkoholikere fortæller ofte “jeg har ingen stopklods”. Ofte laver de også aftaler med sig selv, og nogle gange med andre, om kun at drikke et vist antal genstande til en given lejlighed.

Ofte må de se sig selv bryde denne aftale, da de efter få genstande mister al kontrol over drikkeriet, hvilket medfører rigtig mange negative konsekvenser.

Hvis man drikker for virkningens skyld eller for at stresse ned, få ro, slappe eller andet, er det et tegn på misbrug af alkohol.

I disse tilfælde vil personen ofte tage de første par drinks eller øl hurtigt for at opnå virkning.

For helt almindelige mennesker er alkohol noget, man stille og roligt nyder i et godt selskab, til god mad, musik eller andet.

Hvis man bruger alkohol som en slags “medicin”, er det et stort tegn på et alkoholmisbrug. Alkohol skal ikke bruges mod stress, søvnløshed, uro, vrede, irritation, generthed, bekymringer og meget mere.

Ret ofte kommer disse følelser endnu kraftigere tilbage, når alkoholen er på vej ud igen, hvilket vil give endnu mere lyst til fortsat at drikke!

Det at drikke alkohol er for langt de fleste noget, der bliver gjort i sociale sammenhæng, til fest eller andet. Hvis man begynder at drikke alene, er det for virkningens skyld.

Det er aldrig godt at drikke alene, og det er et af de mest markante tegn og symptomer ved alkoholisme.

Når man ikke kan huske, hvad der skete dagen/aftenen før, da man var beruset, har man oplevet et alkohol blackout. Det kan være alt fra få minutter til lange episoder, man ikke kan huske.

Blackouts er noget, man kan få, hvis man er meget beruset. Det er derfor et tegn på alkoholisme eller et kraftigt alkohol overforbrug.

At drikke i det skjulte er et af de mest åbenlyse tegn på, at man er alkoholiker.

Det at begynde med at gemme flasker, skjule sit indtag af genstande, planlægge sit drikkeri, så familien og andre ikke opdager det.

Ofte vil alkoholikeren forsøge at minimere sit alkoholindtag, når andre er til stede.

Rigtig mange misbrugere føler det meget ubehageligt, når snakken drejer sig om alkohol. De vil ofte bagatellisere deres eget forbrug, kan blive irriterede, vrede og starte skænderier.

Man ser også ofte, at de forsøger at dreje samtaler over på noget andet. Hvis der f.eks. er et program om alkohol i fjernsynet, vil de ofte skifte kanal.

Mange alkoholikere ændrer adfærd ved indtagelse af alkohol. Ofte skal der ikke så mange genstande til, før de kan blive en “helt anden person”.

Det er ofte meget ubehageligt, specielt for børn, kone, mand, men også for andre, der er tæt på personen.

Benægtelse er en klassisk forsvarsmekanisme, som kommer frem, når en alkoholmisbruger bliver konfronteret med sit alkoholproblem.

De vil have mere end svært ved selv at erkende deres problem. Mange vil ganske ubevidst gøre alt for at komme ud af denne konfrontation.

De vil benægte, lyve, vise vrede, irritation og meget andet. Det er ikke ualmindeligt, at de beskylder andre for en masse ting.

Det er meget normalt, at en misbruger lover sig selv og andre at nedsætte eller stoppe drikkeriet.

Faktisk ser vi mange alkoholikere, der har lange perioder uden alkohol. Men misbruget vender altid tilbage, hvis ikke de får hjælp.

Som ofte vil disse løfter være tomme løfter, og det kan være rigtig svært at stole på en alkoholiker. Dertil vil der også være en masse andre aftaler og gøremål, som ikke bliver overholdt.

Derfor oplever familien gentagne gange svigt, brudte løfter og andet.

Det koster alkohol også...

Mennesker med alkoholproblemer og alkoholisme har højere risiko for at få psykiatriske sygdomme og for at begå selvmord.

De oplever ofte skyld, skam og nedtrykthed. Det skyldes tit den magtesløshed, de oplever, når det er svært at sænke forbruget eller ophøre med drikkeriet, og når drikkeriet fører til store personlige tab. Det kan f.eks. være tab af arbejde, venskaber, kæreste, status, økonomisk tryghed eller fysisk helbred.

Børn af forældre med alkoholproblemer har øget risiko for selv at få problemer med alkohol eller andre stoffer. De har også større risiko for at udvikle adfærdsproblemer, angst og depression.

Behandling af alkoholisme

Alkoholisme er en anerkendt sygdom af WHO (World Health Organization) og er en behandlingskrævende lidelse/sygdom.

Hvis man oplever, at ens drikkeri har taget overhånd, og man kan svare ja til nogle af de ovenstående symptomer, bør man opsøge hjælp.

Hos personer med et alkoholmisbrug oplever vi typisk nogle forskellige symptomer. De kan altid være forskellige fra person til person, men hvis man har et alkoholmisbrug vil man uden tvivl kunne kende nogle af disse. Det er meget sjældent, at vi ser personer med alle tegn og symptomer.

Hvis man kan sige ja til blot 4-5 af disse tegn og symptomerne, er der en stor sandsynlighed for, at man har udviklet et alkoholmisbrug, som kræver behandling.

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Kontakt os anonymt i dag