Andre misbrug

Andre Misbrug som f.eks. ludomani, medicin, overspisning og andet.


Når først man har udviklet et misbrug eller en afhængighed, er der brug for professionel rådgivning og hjælp.


Det er ikke kun alkohol, hash og kokain som man kan blive afhængig af. Vi ser desværre også mange med ludomani, overspisning og mange som får et overforbrug af medicin, der hurtigt kan udvikle sig til en afhængighed af medicin.


Hvilke typer medicin kan man misbruge og blive afhængig af?


Et længerevarende eller for højt forbrug af ét af de tre lægemiddelgrupper:


 • Benzodiazepiner


Benzodiazepiner er en meget stor gruppe stoffer med stort set identisk virkning, som bruges i behandling af angst og søvnproblem. Stofferne bliver solgt under varenavne som Stesolid, Diazepam, Bromam med flere (angstdæmpende) og Flunipam, Rohypnol, Mogadon, Nitrazepam med flere (sovetabletter).


 • Morfin præparater 


Morfin og morfinlignede lægemidler kaldes også opioider

Opioider er stoffer, der udvindes af rå opium. Morfin og kodein er de mest kendte opioider, som kommer fra opiumsvalmuen. Der en lang række syntetiske stoffer, som er i familie med opioider, hvor de mest kendte præparater er fentanyl, oxycodon, ketogan og metadon.


 • Centralstimulerende medicin


Disse kan især føre til medicinmisbrug og -afhængighed.


Tag vores misbrugstest her


Få hjælp til din afhængighed her


To slags medicinmisbrug


 • Lav dosis af afhængighed


Det er ikke altid at der er tale om et medicinmisbrug hvor hovedformålet er selve rusen af pillerne. Typisk bliver medicinen udskrevet af sin læge på grund af smerter, angst, søvnløshed eller andre lidelser. Hvis man så tager medicinen i for lang tid, og man måske øger dosis stille og roligt, bliver man mere og mere afhængig af den afslappende og sløvende virkning medicinen har på en.


 • Høj dosis af afhængighed


Andre tager medicinen for at få en høj rus og her bruges en høj dosis til at fodre ens afhængighed. Her vil man også over tid få en øget tolerance, som gør at der skal flere og flere piller til, for at opnå den samme rus som tidligere. Her er man også i stor risiko for at tage en overdosis, da der ofte skal mange piller til ad gangen for at opnå den rus man søger. • Fysisk afhængighed af medicin


Hvis man er fysisk afhængig af medicin, man får man fysiske abstinenser og- eller ubehag, når man siger stop/stopper med pillerne fra den ene dag til den anden. Kroppen har brug for den medicin du er vant til at tage, for at du ikke får det dårligt. Det er derfor en fysisk krops reaktion der gør at du af afhængig og har brug for medicinen.  Denne type medicinafhængighed adskiller sig fra den psykiske afhængighed.


 • Psykisk afhængighed af medicin


Når man er psykisk afhængig, har man gennem en længere periode på mere end en måned ikke følt, at man kan klare sig gennem dagene uden brug af medicin. Man ser ofte at personen føler ubehag blot ved tanken om at skulle undvære pillerne. Personen vil som ofte altid have pillerne på sig. Denne psykiske afhængighed vil ofte også vise sig ved, at man bruger smertestillende medicin for dens beroligende og afslappende effekt og ikke kun mod smerter. Her er det de psykiske der spiller ind, og dem der holder en fast i medicinmisbruget.


Læs mere om misbrug her

Gratis professionel hjælp og rådgivning

Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt


Vi kan hjælpe med råd og vejleding om misbrugs- og alkohol afvænning i hele Danmark.


Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning

alkoholafvænning, afvænningsklinik, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus,

Sjælland, København, Amager

Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København


Trang og abstinenser


Der vil ofte også opstå en følelse af trang.


Det kan være en form for tolerans over for stoffet/pillerne, hvilket gør at der skal indtages mere og mere af stoffet for at få den samme effekt.


Hvis man så stopper med at pillerne, kan der komme abstinenser, som vil være forskellige fra stof til stof, og fra person til person.


Som regel ubehagelige symptomer.


Som regel kræver det, at symptomerne er til stede i over et år, men diagnosen kan stilles, hvis symptomerne er til stede, og forbruget har været konstant over 30 dage.


Tegn på misbrug og/eller afhængighed er:


 • Du føler trang til, at du skal have stoffet eller pillerne jævnligt, ofte flere gange dagligt.


 • Du sørger hele tiden for at have piller eller stoffet tilgængeligt.


 • Du har gjort mislykkede forsøg på at stoppe med at tage stoffet.


 • Du udfører handlinger, du normalt ikke ville gøre for at skaffe piller/stoffer.


 • Du føler, at du trænger til stoffet for at kunne klare dagligdagens problemer.


 • Du kører bil eller udfører andre handlinger, som udsætter dig selv eller andre for fare, fordi du er under påvirkning af stoffet.


Læs mere om vores hjælp til misbrug her


Læs om pårørende til misbrug her