Opdateret 27. december 2022 af Anders Nebelong

Hvordan stopper man med at drikke alkohol?

hvordan stopper man med at drikke alkohol

Indholdsfortegnelse

Hvorfor drikker man for meget alkohol?

Vores kultur er generelt meget accepterende overfor at drikke meget alkohol. Det kan næsten føles som om, det er mere acceptabelt, at drikke end at stoppe med at drikke. Alkohol er ofte forbundet med festligheder.

Faktisk er aldersgrænsen ved køb af produkter med en alkoholprocent på op til 16,5 % kun 16 år, selvom Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger fraråder unge under 18 år at drikke alkohol.

Samtidig med den kulturelle accept, har vores livsstil også ændret sig til en hurtigere og mere krævende hverdag. Der er ikke altid tid til at registrere sine følelsesmæssige behov.

Desværre findes der også mange, som prøver at “behandle” triste følelser med alkohol, eller bruger alkohol til at komme ned i gear. Det kan gå helt galt, og ende i et stort alkoholforbrug.

Husk, at et alkoholmisbrug aldrig er et personligt problem, og det kan oftest stoppes med den rigtige hjælp og behandling.

Se filmen, hvor Anders Nebelong fra A Misbrugsbehandling, fortæller om, hvordan alkoholbehandling foregår:

OBS. Vores alkoholbehandling er tilpasset din hverdag, så du kan bo hjemme og gå på arbejde samtidig

Lad os kigge nærmere på alkohol

Hvordan stopper man med at drikke alkohol, og hvornår burde man overveje at stoppe med at drikke? Først skal vi huske, at intet alkoholforbrug er helt risikofrit for dit helbred.

Alkohol påvirker det fysiske i vores krop, men også det psykiske i vores sind. Hvis du har drukket mere end de 10 genstande om ugen eller har prøvet at holde pause fra alkohol, så har du nok konstateret, at kroppens stressberedskab mindskes.

I samme lejlighed har du mere overskud til familie, og symptomer med depression eller angst mindskes til normalt niveau.

Alkohol virker som gift på kroppens celler og mavesækkens slimhinde. Fra behandlerens synspunkt kan alkohol derfor aldrig anbefales, men der er stor forskel på et normalforbrug jf. Sundhedsstyrelsen generelle anbefalinger til et decideret misbrug.

En god tommelfingerregel er, at hvis man ønsker at stoppe med at drikke alkohol, men har svært ved det, så har man brug for professionel hjælp.

Hvornår er der brug for behandling?

Der er behov for professionel behandling, hvis:

  • Du gerne vil stoppe med at drikke, men ikke kan lægge livsstilen om

  • Du drikker ofte mere, end du har besluttet dig for på forhånd

  • Du er bekymret for eget helbred

  • Du lyver om dit alkoholforbrug

alkoholmisbrug

Hvornår har man brug for medicinsk behandling?

Afholdenhed, alt efter hvor stort et alkoholforbrug man har haft, kræver forskellige hjælpemidler. Har man i mange år haft et stort forbrug, kan de fysiske og psykiske abstinenssymptomer kræve medicinsk behandling.

Medicin mod alkoholabstinenser består af langtidsvirkende benzodiazepiner, som man skal indtage hver dag i en kort periode, efter man er holdt op med at drikke.

Denne slags behandling for abstinenser kan foregå ambulant eller under indlæggelse, og tager som udgangspunkt 3 til 5 dage før man er afruset og behandlingen er slut.

Det er vigtigt at man søger efter hjælp, da disse abstinenssymptomer kan udvikle sig til kramper, delirium tremens eller ultimativt døden.

I tilfælde af abstinenser, anbefaler vi, at du kontakter os for råd og vejledning til, hvordan du vil få den bedste medicinsk behandling til abstinenser. Sammen kan vi også planlægge behandlingens startpunkt samt det anbefalede forløb.

Det er nemlig vigtigt at du kommer i gang med behandlingen hurtigst muligt, da der er risiko for at du udvikler et alternativt misbrug eller igen begynder at drikke alkohol.

Husk, du er ikke alene. Vi er alle selv tidligere misbrugere, som ved. hvordan det føles for dig.

Skaber du flere problemer i livet, når du drikker alkohol?

Har alkoholmisbruget ikke været så omfattende, vil de fysiske abstinenssymptomer formodentlig forsvinde hurtigere. Angst, rysten og trang til at drikke symptomerne væk, kræver støtte, og derfor anbefales det at starte med behandlingen hurtigt.

De psykiske abstinenser kræver til gengæld ofte mere, da du formodentligt har udviklet en vane, der med tiden er gået fra f.eks. et glas vin eller få øl, til et skadeligt alkoholforbrug, et alkoholmisbrug eller afhængighed.

Når du først har udviklet alkoholafhængighed eller et alkoholmisbrug, vil din egen indre stemme, den sunde fornuft være svækket og du er i tvivl om hvorvidt du faktisk har et problem som kræver alkoholbehandling.

Vanviddet som sygdommen alkoholisme er baseret på, er netop det. at man selv fornemmer skadeligheden af alkohol, men man er blind og ikke selv i stand til at forstå, at ved at drikke videre, skaber man blot et større problem.

For nogen er det muligt at stoppe for en kort periode, hvorefter man tænker at problemet er forsvundet og man igen kan drikke på et normalt niveau.

Denne slags egen behandling eller pause kan oftest kun udføres i korte perioder. Derefter vil misbruget stille og roligt komme tilbage, og man ender altid op på den samme mængde som før og ofte endda værre.

Det er meget sjældent at man alene kan komme ud af et skadeligt forbrug af alkohol, men de gode nyheder er, at med den rigtige støtte og behandling, kan man godt.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Hvornår er det skadeligt at drikke alkohol?

Alkohol er sundhedsskadeligt og påvirker også de pårørende lige så meget, som den der drikker. Skyld, skam, angst og depression kan opstå, og det bliver hårdere at leve med sine løgne og forklaringer.

Ofte vil den, der drikker, bruge alkohol til at komme væk fra ubehagelige følelser, og misbruget af alkohol vil udvikle sig progressivt gennem årene. Generelt er livet med alkoholmisbrug rigtig hårdt, og man ender ofte med at isolere sig mere.

Det er hårdt at gå med en konstant dårlig samvittighed, og at man ikke kan bruge sit fulde potentiale i arbejdslivet eller i det private. Man rykker sine grænser konstant og prioriteringer bytter plads.

Det kan være man har helt glemt, hvordan livet var uden det store forbrug og man starter samtidigt med at passe mindre på egen hygiejne og velvære. Hvis man stadig har arbejde, bliver det sværere at passe det og mange ender med en fyring.

Alkoholen begynder at styre mere, og inden man lægger mærke til det, styrer alkoholen helt- eller delvist, de fleste områder i livet. For sundhedens skyld er afholdenhed altid en god ide.

Et stort forbrug af alkohol påvirker hjertet og de bloddannende organer.

Kronisk alkoholmisbrug er skadeligt for knoglemarven, og medfører at de røde blodlegemer bliver større end normalt.

Der kan være tale om blodmangel, når koncentrationen af hæmoglobin i blodet er mindre end 7,3 mmol/l hos kvinder, og mindre end 8,3 mmol/l hos mænd.

 

De hyppigste symptomer for blodmangel (også kaldet anæmi), er:

  • Hovedpine
  • Hjertebanken
  • Åndenød
  • Svimmelhed
  • Eller usædvanlig træthed

 

Der findes personer, som har en mave-tarm-kanal, der ikke kan tåle alkohol. Indtagelse af alkohol irriterer mavesækkens slimhinder og øger mavesyreproduktion.

Søg venligst hjælp med det samme for sikkerhedens skyld, hvis du oplever at din krop reagerer med diarré efter indtagelse af en normal mængde af alkohol.

Misbrugsbehandling I Alkoholmisbrug I Hash misbrug I Kokain misbrug I Ambulant misbrugsbehandling

Søg professionel hjælp, hvis du drikker for meget alkohol

Kender du til én eller flere af de symptomer og tankemønstre, der er beskrevet her, vil vi anbefale at du kontakter os for en helt uforpligtende samtale.

Vi er aldrig dømmende, og ønsker altid at hjælpe. Sammen kan vi konstatere, hvad din situation er, og om hvorvidt vi vil anbefale dig en alkoholbehandling, eller kan hjælpe dig med andre måder.

Der er mange behandlingssteder og forskellige metoder. Vi bruger en blanding af Minnesotabehandling og kognitiv adfærdsterapi. Vi behandler i små grupper og du kan være sikker at du får rigtig meget ud af en enkelt session.

I selve behandlingen vil du møde en gruppe af os, helt almindelige mennesker med den samme livsforstyrrende problemstilling. Du vil også få nye bekendtskaber og føle et fantastisk sammenhold.

Du bliver mødt i øjenhøjde, og vi vil altid stå til rådighed for dine spørgsmål og hjælpe med planen for dit nuværende og videre forløb.

Vi er oprigtigt altid til stede og har en indre vilje til at hjælpe. Vores behandling er en privat alkoholbehandling, som sikrer ens anonymitet – og man bliver ikke registreret i nogle offentlige systemer.

Kontakt os allerede i dag.

Kontakt os anonymt i dag

Picture of Lars Jensen

Lars Jensen

Lars Jensen er behandlingsansvarlig hos A Misbrugsbehandling. Han er tidligere misbruger,men er nu ædru.