Opdateret 15. marts 2023 af Anders Nebelong

Medicinsk cannabis

Medicinsk cannabis bruges i dag som en bred betegnelse, der rummer alt lige fra tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler til tabletter og mundhulespray.

De mange lovlige medicinske cannabisprodukter kan være kunstigt fremstillet eller komme fra hamp fra en kontrolleret produktion. Læs mere om medicinsk cannabis og cannabis baseret medicin her på siden.

medicinsk cannabis

Indholdsfortegnelse

Hvad er medicinsk cannabis?

Medicinsk cannabis er udtræk eller plantedele fra planten Cannabis sativa L, som indeholder aktive stoffer, der kan have gavnlige medicinske effekter.

Det er selvsamme plante, som bruges til at fremstille stoffer som hash, marihuana, skunk og pot.

Nogle gange anvendes også en anden art, Cannabis indica Lam. Der findes forskellige former for cannabis, der har et meget lavt indhold af de aktive stoffer THC. De kan bruges til at lave garn eller isoleringsmateriale, og kaldes industrihamp.

Medicinsk cannabis bruges som en bred betegnelse, der rummer alt fra syntetisk fremstillet cannabis til magistrelt fremstillede lægemidler.

Fælles for dem er, at disse produkter indeholder enten dele af cannabisplanten, hyppigst forekommende aktive stof fra planten eller syntetiske cannabinoider. Medicinske cannabisprodukter bliver brugt til at lindre neuropatiske smerter.

Se filmen, hvor Anders Nebelong fra A Misbrugsbehandling, fortæller om, hvordan behandling af et hashmisbrug foregår:

Er medicinsk cannabis lovligt i Danmark?

Medicinsk cannabis kan både fremstilles af et kunstigt stof eller af hamp fra en kontrolleret produktion. Cannabisolie er en betegnelse for et ekstrakt, som udvindes fra hampeplanten.

Nogle olier indeholder THC, mens andre indeholder det ikke euforiserende stof, CBD. Afprøvet relevant godkendt medicin til medicinske formål er kun lovligt i Danmark, hvis du har en recept fra en praktiserende læge.

Godkendte lægemidler

Lægemidlet Sativex er en mundhulespray til behandling med medicinsk cannabis af spasmer ved multipel sklerose. Sativex indeholder cannabisekstrakter og kan udskrives af speciallæger i neurologi.

THC er dét man måler, når man skal spore hash i spyttet. THC forsvinder ret hurtigt fra spyttet, og derfor kan det være svært at måle det, og det kan ikke måles i særlig lang tid.

Jo længere tid og jo større mængde, du har indtaget, jo længere tid vil THC kunne måles i kroppen.

Lægemidler på udleveringstilladelse

Lægemidlerne Marinol og Nabilone indeholder syntetisk fremstillede cannabinoider. Dog har producenterne af Marinol og Nabilone ikke søgt om godkendelse i Danmark.

Læger kan dog ansøge om udleveringstilladelse til at udskrive medicinsk cannabis, som ikke er godkendt i Danmark.

Marinol og Nabilone kan importeres fra bl.a. USA, hvis Lægemiddelstyrelsen imødekommer en dansk læges ansøgning om tilladelse til at udskrive det til konkrete patienter.

Magistrelt fremstillet medicin

Læger kan ordinere magistrelt fremstillet medicin som kapsler eller olier med indholdsstoffer fra cannabis. Magistrelt fremstillet medicin er godkendte lægemidler, der tilberedes på et apotek til den enkelte patient efter recept fra en læge.

Produkter, der er optaget i forsøgsordning med medicinsk cannabis

Den 1. januar 2018 trådte en ny lov om forsøgsordning med medicinsk cannabis og cannabis baseret medicin i kraft.

Dermed blev der åbnet en fjerde mulighed for, at praktiserende læger kan udskrive andre typer af cannabisprodukter til medicinsk brug, f.eks. urtete, cannabisolier m.m. Forsøgsordningen forløber over 4 år.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

medicinsk cannabis

Pas på ulovligt medicinsk cannabis

Der sælges desværre også ulovligt medicinsk cannabis og cannabis baseret medicin, som kaldes cannabisolier og CBD-olier. Disse olier forhandles ulovligt primært på internettet, men også i fysiske butikker og kiosker.

Sælgerne oplyser, at der er tale om et lovligt alternativ, produkt eller kosttilskud. Det er ikke korrekt, og olierne kan ikke sammenlignes med godkendt medicin. Der er stor usikkerhed om, hvordan de euforiserende stoffer er lavet.

De ulovlige produkter kan indeholde noget andet end det, der oplyses på emballagen. Fremstillingsprocessen er ikke underlagt kontrollerede forhold. Derfor er det umuligt med sikkerhed at forudsige virkninger eller bivirkninger.

Undgå at købe medicinsk cannabis

Det er farligt at indtage ukendte stoffer, da hverken lægen eller patienten har mulighed for at forudse og vide, hvordan det euforiserende stof vil påvirke sygdommen.

Dette gælder ikke mindst for syge personer, som i sidste ende risikerer at blive mere syge.

For din egen sundheds- og sikkerheds skyld, bør du ikke købe ulovlig og syntetisk fremstillet THC. Især børn bør under ingen omstændigheder udsættes for ukontrollerede cannabisprodukter eller andre ukontrollerede produkter i det hele taget.

Tal med din læge om, hvad der er den rigtige behandling med medicinsk cannabis for dig og din underliggende lidelse.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Kontakt os anonymt i dag

Anders Nebelong

Anders Nebelong

Anders Nebelong er behandlingsansvarlig hos A Misbrugsbehandling. Han er tidligere misbruger, som er vokset op i en dysfunktionel familie. Siden Anders forlod sin behandling i 2015, har han været fast besluttet på at hjælpe andre ud af misbrug. Ræk ud til Anders, hvis du ønsker professionel hjælp til et godt liv uden alkohol eller stoffer.