Opdateret 7. marts 2023 af Anders Nebelong

Xanax

Xanax tilhører benzodiazepine familien, og er en type af beroligende- og angstdæmpende medicin. Stoffet anvendes bl.a. som angstmedicin til at bekæmpe angst og panikanfald samt søvnløshed.

Her kan du læse om, hvilke bivirkninger der er, samt hvordan man behandler misbrug af det euforiserende stof.

xanax

Indholdsfortegnelse

Hvad er Xanax?

Xanax er et receptpligtig medicin- og lægemiddel, der tilhører klassen af benzodiazepiner, som bl.a. bliver anvendt til behandling af angstlidelser, panikangst og søvnløshed.

Stoffet fungerer ved at påvirke de samme signalstoffer i hjernen som sovepiller og alkohol, hvorfor den påvirkede vil opleve en sløvende effekt samt problemer med hukommelsen og balanceevnen.

Det aktive stof i Xanax er Alprazolam, som fungerer ved at øge virkningen af ​​en neurotransmitter i hjernen kaldet GABA.

GABA hjælper med at regulere hjernens aktivitet og har en beroligende effekt og sløvende virkning på kroppen, hvilket kan hjælpe med at reducere søvnproblemer samt symptomerne ved angstlidelser.

Xanax og andre benzodiazepiner er særdeles vanedannende, hvis stoffet indtages regelmæssigt over en længere periode.

Et misbrug kan give langvarige helbredsproblemer og alvorlige bivirkninger som døsighed, svimmelhed, forvirring og hukommelsesproblemer. Derfor bør stoffet kun tages som anvist af en læge og udelukkende i en kort periode.

Se filmen, hvor Anders Nebelong fra A Misbrugsbehandling, fortæller om, hvordan misbrugsbehandling foregår:

Hvad gør Xanax?

Det virksomme stof i Xanax hedder Alprazolam. Xanax er blot det mærke, som stoffet bliver solgt under.

Det er et beroligende middel, som virker sløvende, når det bliver indtaget, og det bliver hyppigt anvendt til at lindre symptomerne ved alvorlig angst, panikangst, alvorlige søvnproblemer samt abstinenser.

Når du indtager Xanax, indtræder effekten forholdsvist hurtigt efter indtag. Det gør, at stoffet er et populært valg, hvis man oplever angst- eller panikanfald, fordi de kan opstå ud af det blå.

Virkningen af Alprazolam kan vare i op mod seks timer, og der går lang tid, før det er helt ude af kroppen igen.

Xanax fungerer ved, at Alprazolamen udløser dopamin i hjernen. Dopamin kan bedst betegnes som hjernens “lykkestof”, og det er dét, der spiller ind, når du oplever en glædesfølelse.

Dopaminen reducerer oplevelsen af de faresignaler, som opstår i forbindelse med et angst- eller panikanfald. Selvom Xanax virker angstdæmpende, så er det vigtigt at være opmærksom på, at det er utroligt vanedannende.

Xanax er som rusmiddel især blevet populært grundet amerikansk popkultur, hvor det bliver glorificeret i både musik, tv-serier og film. Af samme årsag er misbrug af Xanax et stort problem i USA.

På trods af de medicinske egenskaber, som stoffet kan have, når det anvendes i overensstemmelse med lægens anvisninger, så kan indtag over en længere periode føre til afhængighed, overdosering og sundhedsmæssige problemer.

xanax virkning

Xanax bivirkninger

Da Xanax virker angstdæmpende, er medicinen velegnet til behandling af angst, men det virker samtidig sløvende.

Der er altså en række bivirkninger ved stoffet, som især er fremtrædende ved langvarigt brug eller misbrug. Bivirkningerne varierer afhængigt af misbrugets karakter, og det er ikke alle, der oplever samme bivirkninger.

 

De mest almindelige bivirkninger, er:

  • Depression

  • Træthed

  • Svimmelhed

  • Irritabilitet

  • Talebesvær og tørhed i munden

  • Hovedpine

  • Hukommelsesvanskeligheder

  • Søvnforstyrrelser

 

Ovenstående er de mest almindelige bivirkninger ved Xanax, men der er også en række andre bivirkninger, som kan være fremtrædende – f.eks. rystelser, ukontrollérbare bevægelser, hjertebanken, sløret syn, tinnitus og koncentrationsbesvær.

Disse bivirkninger viser sig især efter langvarigt brug af Xanax.

Herudover er der en overhængende fare for at udvikle et stofmisbrug. Dette gælder for såvel personer, som får medicinen udskrevet hos lægen, som dem, der anvender stoffet som et rusmiddel.

Hvis du har mistanke om, at du har udviklet eller er ved at udvikle et misbrug, så bør du søge hjælp med det samme.

xanax bivirkninger

Xanax og alkohol

Du bør altid undgå at kombinere alkohol og Xanax eller andre stoffer, som kan påvirke centralnervesystemet.

Et misbrug er i sig selv farligt, men ofte bliver stoffet indtaget i forbindelse med alkohol – og dét kan være en farlig cocktail, da det kan resultere i problemer med balanceevnen, hukommelsessvigt, blackouts og sløvhed.

Det skyldes, at du forstærker den sløvende effekt, når du indtager Xanax og alkohol på samme tid.

I værste tilfælde kan det være livsfarligt og have fatale konsekvenser, da en forgiftning kan sløve kroppens funktioner i sådan en grad, at de stopper med at fungere optimalt.

Behandling af Xanax misbrug

Selvom der er stor risiko for at udvikle et misbrug af Xanax, og selve misbruget kan have en række alvorlige konsekvenser, så er der gode muligheder for behandling.

I forbindelse med behandling af et misbrug, er det vigtigt at få professionel hjælp af fagpersoner, da der ellers kan opstå potentielt farlige situationer. Når kroppen er blevet afhængig af Xanax, så kan det være svært at stoppe.

Faktisk kan det have alvorlige konsekvenser, hvis du stopper fra den ene dag til den anden, da det kan medføre alvorlige abstinenser. Abstinenserne vil typisk vise sig i form af kulderystelser, angst, nervøsitet, søvnløshed og hovedpine.

I grove tilfælde af abstinenser kan der opstå krampeanfald, som kan være livstruende.

Det er vigtigt, at afvænningen foregår gradvist og under opsyn med opfølgende samtaler efterfølgende. I behandlingen vil der blive udarbejdet en målrettet plan for nedtrapningen med fokus på de abstinenser, som afvænningen ofte vil medføre.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Kontakt os anonymt i dag

Anders Nebelong

Anders Nebelong

Anders Nebelong er behandlingsansvarlig hos A Misbrugsbehandling. Han er tidligere misbruger, som er vokset op i en dysfunktionel familie. Siden Anders forlod sin behandling i 2015, har han været fast besluttet på at hjælpe andre ud af misbrug. Ræk ud til Anders, hvis du ønsker professionel hjælp til et godt liv uden alkohol eller stoffer.