Opdateret 7. marts 2023 af Anders Nebelong

Føtalt alkoholsyndrom

Føtalt alkoholsyndrom er en medfødt tilstand, som opstår, fordi moderen undlader at fraholde sig fra alkohol under sin graviditet. Alkohol er et organisk opløsningsmiddel, som påvirker udviklingsprocessen hos fosteret.

Læs mere om føtalt alkoholsyndrom, føtalt alkohol effekt, symptomer og hyppighed her.

føtalt alkoholsyndrom

Indholdsfortegnelse

Hvad er føtalt alkoholsyndrom?

Føtalt alkoholsyndrom (FAS) er et medfødt alkoholsyndrom.

Der er tale om en række alkoholskader, som opstår, fordi moderen har drukket alkohol under graviditeten. Alkohol passerer let fra moderen til fosteret, og påvirker alle organer og tidligere udviklingsprocesser.

Det lille foster, som befinder sig i maven, har derfor en lige så høj promille som moderen.

Det ser ud til, at fostervæsken virker som et reservoir for alkohol, hvilket betyder, at fosteret udsættes for alkoholen i længere tid end moderen. Det har alvorlige konsekvenser, da fosteret hverken kan tåle alkohol og udskille det fra systemet.

Alkoholen risikerer derfor at gøre alvorlig skade på både kroppen og hjernen. Den energi, som fosteret bruger på at håndtere alkoholen, vil desuden typisk medføre, at væksten hæmmes.

Skadevirkningerne hos fosteret stiger, hvis moderen vælger at drikke alkohol over længere tid samt i store mængder.

Føtalt alkohol syndrom kan ikke kureres, men tidlig intervention og diagnose kan hjælpe med at reducere alvorligheden af tydelige effekter, fysiske defekter og psykiske lidelser hos barnet.

Derfor anbefales det at undgå alkohol under hele graviditeten, hvis man vil undgå medfødt alkoholsyndrom og give barnet de bedste forudsætninger for en sund tilværelse.

Se filmen, hvor Anders Nebelong fra A Misbrugsbehandling, fortæller om, hvordan alkoholbehandling foregår:

OBS. Vores alkoholbehandling er tilpasset din hverdag, så du kan bo hjemme og gå på arbejde samtidig

Symptomer på føtalt alkoholsyndrom

Det er en udbredt misforståelse, at narkotiske stoffer er farligere for fosteret end at drikke alkohol.

Alkoholindtagelse under graviditeten kan medføre alvorlige skader hos barnet, som viser sig i misdannelser, dårlige sociale færdigheder og forandringer i hjernen. Faktisk er føtalt alkoholsyndrom den hyppigste årsag til mental retardering hos børn.

Af samme årsag anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alkohol fuldstændigt undgås under graviditeten, da medfødt alkoholsyndrom og de medfølgende skader på den måde kan undgås.

Faktisk er 1-2 genstande om dagen nok til at øge risikoen for misdannelser markant.

 

Symptomer på føtalt alkoholsyndrom kan blandt andet være:

  • Hjerneskade

  • Væksthæmning

  • Hjertefejl

  • Karakteristiske ansigtstræk

  • Læbe-ganespalte (tynd overlæbe)

  • Klumpfod

  • Misdannelser i kønsorganer

  • Nedsat synsevne

 

Af de børn født med føtalt alkoholsyndrom, vil omkring halvdelen stadig være væksthæmmede i ungdomsårene, mens to ud af tre vil have en underudviklet hjerne.

Herudover vil omkring 70 % være mentalt retarderede. Det er vigtigt at påpege, at der ikke er nogen behandling, der helbreder medfødt alkoholsyndrom.

medfødt alkoholsyndrom

Hvorfor får man føtalt alkoholsyndrom?

Føtalt alkoholsyndrom skyldes eksponering for alkohol i fosterlivet. Når en gravid kvinde drikker alkohol, passerer alkoholen fra mors blodstrøm til fosteret gennem moderkagen.

Fosteret kan ikke håndtere alkohol på samme måde som en voksen person, og derfor kan alkoholen skade fosterets udvikling og vækst, især i hjernen og centralnervesystemet.

Risikoen for at udvikle føtalt alkoholsyndrom øges med mængden af alkohol, som moderen drikker, og hvor ofte hun drikker i løbet af graviditeten. Men der er ingen kendt sikker mængde alkohol, som kan indtages under graviditeten.

Derfor anbefales det derfor, at gravide kvinder helt undgår alkohol.

Det er vigtigt at bemærke, at føtalt alkohol syndrom er en tilstand, som nemt kan undgås, da det blot kræver, at moderen ikke indtager alkohol. På den måde kan barnet undgå potentielle livslange helbredsproblemer, som er uhelbredelige.

Hvis du har et alkoholmisbrug eller et alkoholproblem, er det derfor vigtigt, at du konsulterer en læge, hvis du bliver gravid.

kvartalsdranker

Hvor hyppig er føtalt alkoholsyndrom?

I Danmark er vi godt oplyste omkring alkohol og sundhed generelt, og derfor ved de fleste, at det er skadeligt for fosteret at indtage alkohol under graviditeten.

Af samme årsag bliver der ikke født mange børn med føtalt alkoholsyndrom i Danmark. Dog anslås det, at omkring 1 ud af 1.000 levendefødte børn, bliver født med føtalt alkoholsyndrom.

Det svarer til omkring 60 danske børn om året. Herudover anslår man, at der bliver født omkring 1.000 danske børn om året med FAE, som er en forkortelse for føtalt alkohol effekt.

Det er en mere hyppig, men mildere tilstand, hvor effekterne symptomerne først viser sig senere i opvæksten.

Børn, der er født med føtalt alkohol effekt, har typisk kun et eller to karakteristiske symptomer fra det fulde syndrom.

Dog er det stadig en alvorlig tilstand, som kan have alvorlige konsekvenser for barnet senere i livet, og symptomerne kan vise sig i forskellige afskygninger, men vil typisk være præget af mentale udfordringer.

 

Symptomerne på føtalt alkohol effekt kan blandt andet være:

  • Motoriske problemer

  • Sprogvanskeligheder

  • Psykisk udviklingshæmning

  • Hjerneskade

  • Hyperaktivitet

  • Indlæringsvanskeligheder

  • Hypersensitivitet (angst og depression)

 

Danske undersøgelser har vist, at et alkoholforbrug på fem genstande eller mindre om ugen ikke påfører målbare skader hos fostret ved fødslen, samt at børnene klarede sig lige så godt ved psykologiske tests, da de var omkring halvandet år.

Dog er der ikke blevet foretaget undersøgelser af disse børn i skolealderen.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Kontakt os anonymt i dag

Picture of Lars Jensen

Lars Jensen

Lars er ejer og behandlingsansvarlig. Jeg er selv ædru alkoholiker efter han selv var i behandling i 2007. I dag er jeg udover at være ædru, familiefar og kognitiv terapeut og arbejder med at ændre dit mønster og give dig værktøjerne til at leve et ædru og stoffrit liv.