Opdateret 13. december 2022 af Anders Nebelong

Hvad gør kokain ved kroppen?

kokain

Indholdsfortegnelse

Det er skadeligt, når man sniffer kokain

Kokain er et meget vanedannende og euforiserende stof, som giver en intens rus ved at udløse store mængder dopamin. Det frisatte dopamin giver en overvældende følelse af glæde, eufori og øget selvtillid.

Denne rus kan hurtigt give en stærk trang til igen at indtage kokain og være stærkt afhængighedsskabende.

Kokain virker stimulerende og undertrykker ofte søvntrang og appetit i modsætning til andre beroligende stoffer, som f.eks. morfin, hash/cannabis, Benzodiazepiner og heroin.

Dog kan kokain virke beroligende og give en sløvende følelse på mennesker med ADHD og andre psykiske lidelser, samt personlighedsforstyrrelser i samme kategori.

 

Kokain nedsætter hjernens og hjertets blodforsyning, og kan derfor give mange psykiske skadevirkninger, alvorlige forgiftninger og andre særligt farlige følgeskader, som:

 • Hjerneskader

 • Hjerteproblemer

 • Forstyrrelser i hjerterytmen

 • Hjertestop

 • Problemer med at trække vejret

 

Høje doser af kokain kan, allerede første gang man indtager stoffet, give en høj puls og øge kroppens temperatur. Når kropstemperaturen stiger, kan det forårsage kramper og hjertesvigt.

Denne risiko øges markant, hvis man indtager andre stimulanser sammen med kokain, som f.eks. alkohol.

 

Gentagen brug af kokain kan give alvorlige fysiske og psykiske symptomer, samt fysiske og psykiske bivirkninger, som:

 • Paranoid psykose

 • Voldelig adfærd

 • Sygelig mistænksomhed

 • Dødelig forgiftning

 • Angst

 • Depression

 • Kokainpsykose

 • Kokainforgiftning

 

Andre tegn på at tage kokain kan være udvidede pupiller, manglende sexlyst, stærk lystfølelse, stærk rastløshed, og hvis man tager store doser af kokain, kan det efterhånden ødelægge næsens slimhinder.

Se filmen, hvor behandlingsansvarlig, Anders Nebelong, fortæller om, hvordan misbrugsbehandling foregår:

Hvor kommer kokain fra?

Kokain udvindes af bladene fra kokaplanten, og er derfor ikke et af de kunstigt fremstillede stoffer, som f.eks. amfetamin, også kaldet speed.

Kokain fortyndes ofte med andre produkter som sukker arter eller kreatin, men det kan også være blandet med andre meget farligere stoffer som Fentanyl, som er et af de meget farlige beroligende midler, der findes.

De seneste år har indholdet af rent kokain været stigende, hvilket gør kokain til et endnu mere afhængighedsskabende stof.

Kokain i pulverform kan sniffes gennem næsen, ryges, spises, drikkes eller sprøjtes i blodbanen. I de vestlige lande er snifning og rygning mest almindeligt.

Kokain kan også sælges i en helt ren form kaldet crack, og stoffet dannes fra kokain hydroklorid saltet gennem en kompliceret direkte kemisk proces på flere trin.

Crackrygning topper effekten hurtigere og det er normalt de hårdest belastede narkomaner, der ryger crack. Ved at ryge crack mister man nemt kontrollen, og man kan hurtigt udvikle alvorlige psykiske symptomer.

Hvem indtager kokain?

Kokain er desværre et meget udbredt stof i nattelivet, og det er desværre i dag blevet nemt tilgængeligt.

Det er faktisk et af de mest udbredte stoffer, som er ulovlige i Danmark, og hvor man før i tiden kun stødte på kokain i de større byer, så er stoffet i dag tilgængeligt over hele landet.

Hos A Misbrugsbehandling ser vi en tydelig stigning blandt unge mennesker, som tager kokain. Kokain giver som ofte en overvældende følelse af lykke, som de unge gerne vil have mere af.

Langt de fleste som bruger eller sniffer kokain, prøver kokain på en bytur, men det kan hurtigt blive til mere da kokain er et meget afhængighedsskabende stof.

kokainafhængighed

Kokain og alkohol

Ofte bliver kokain blandet med alkohol, og det kan være en rigtig farlig cocktail. Alkohol og kokain virker modsat hinanden, og de to stoffer tilsammen får kroppen til at producere et stof, som øger risikoen for bl.a. hjertepåvirkning.

Når kokain tages sammen med alkohol, virker kokain opkvikkende, hvilket betyder, at man kan drikke mere alkohol uden at føle sig fuld. Man vil derfor være i risiko for en alkoholforgiftning, hvis man indtager de to stoffer sammen.

Kokain er et afhængighedsskabende stof

Kokain kan hurtigt gøre livet svært, og komme med mange negative konsekvenser og skadevirkninger. Stoffet skaber en følelse af lykke og eufori, som er unaturlig høj og det kan hurtigt kan friste til mere.

Af de doser kokain som sælges i Danmark, ses der også en ekstrem stigning i renheden af stoffet kokain, hvilket også betyder at man langt hurtigere kan blive afhængig.

For 10 år siden var det ikke unormalt at blandingerne indeholdt omkring 10 til 20 procent kokain, hvor de doser kokain, der sælges i dag ofte, indeholder mellem 50 til 70 procent kokain.

Kokain kan derfor i dag, langt hurtigere skabe afhængighed og et kokain misbrug, end tidligere.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Kokain er et meget afhængighedsskabende stof

Når stoffet først har aktiveret et stort tidsbrug af kokain og en afhængighed, kan det være mere end svært at komme fri fra afhængigheden. Det kræver professionel hjælp og behandling til hurtigt at mindske skadevirkningerne.

For personer som har taget kokain og indtager kokain jævnligt, kan misbruget hurtigt udvikle sig større og større, og komme med mange negative konsekvenser.

 

Ofte vil disse personer opleve:

 • Humørsvinger

 • Nedture dagen derpå

 • Mistro til andre

 • Irritation

 • Angst

 • Paranoia

 • Svært at klare pressede arbejdssituationer

 

Disse bivirkninger kan være meget ubehagelige, og nedture frister hurtigt til igen at tage kokain eller drikke alkohol, for at dæmpe nedturenes angst eller andre bivirkninger.

Hvis man oplever meget irritation, vrede og uro, kan man hurtigt opleve at disse humørsvingninger frister til igen at indtage kokain.

 

Andre almindelige symptomer kan være:

 • Søvnforstyrrelser og søvnløshed

 • Løbende næse, næseblod og eksem omkring næsen

 • Tilstoppet næse

 • Nedsat appetit

 • Ligegyldighed

 • Depression

 • Vrangforestillinger

 • Manglende sexlyst og impotens

 • Opfarenhed, kort lunte og for nogen voldelig adfærd

 • Hurtig tale

Misbrugsbehandling I Alkoholmisbrug I Hash misbrug I Kokain misbrug I Ambulant misbrugsbehandling

Hvordan kommer man af med en afhængighed?

Hvis man oplever misbrug eller afhængighed enten på egen krop eller som pårørende, så er det vigtigt at man søger professionel hjælp. Et misbrug eller en afhængighed vil aldrig gå over af sig selv og det kræver ofte en intens behandling.

Hos A Misbrugsbehandling har vi mere end 20 års erfaring indenfor misbrugsbehandling og hjælp til pårørende. Vi er højt fagligt uddannet, og har alle selv erfaring med misbrug på egen krop.

Vi tilbyder et specialdesignet behandlingsprogram, som hjælper dig og dine pårørende ud af misbrug og til et liv uden alle de negative konsekvenser.

Vores behandling af kokainmisbrug er en ambulant behandling, hvor man kan bo hjemme og passe sit arbejde mens man er i behandling. En intens ambulant behandling vil være den rigtige for langt de fleste mennesker.

Det har en stor positiv effekt at kunne blive hjemme i vante omgivelser og samtidig være i en kokainbehandling, som griber så lidt som muligt ind i ens hverdag. Dog er det vigtigt at have en intens behandling med fremmøde flere gange i ugen.

En kort samtale her og der, vil sjældent hjælpe mennesker ud af misbrug eller afhængighed, og har ofte ikke den store betydning.

Netop derfor har vi valgt at tilbyde en intens ambulant behandling. hvor man møder ind og får behandling gennem terapi, samtaler, opgaver og foredrag, 12 timer hver uge, fordelt på 3 dage i ca. 7 uger.

Denne behandling bliver efterfulgt af en lang efterbehandling i 12 måneder, med fremmøde hver 14. dag, og der vil igennem den primære behandling være behandlingstilbud og samtaler til de pårørende.

Kontakt os anonymt i dag

Picture of Lars Jensen

Lars Jensen

Lars Jensen er behandlingsansvarlig hos A Misbrugsbehandling. Han er tidligere misbruger,men er nu ædru.