Opdateret 7. februar 2023 af Anders Nebelong

Tramadol

Tager du selv, eller nogen du kender, stærk smertestillende medicin, der indeholder tramadol? Så er der risiko for at udvikle et misbrug, der fører til afhængighed.

Tramadol er et opioid, der findes i receptpligtige præparater, og som har en smertelindrende effekt. Her kan du læse mere om, hvad der kendetegner Tramadol, hvilke alvorlige bivirkninger der er, samt hvordan behandling foregår.

tramadol

Indholdsfortegnelse

Hvad er Tramadol?

Tramadol er et indholdsstof, som findes i flere receptpligtige præparater – f.eks. Dolol, Tradolan, Mandolgin og Nobligan, der alle er typer af smertestillende medicin.

Der er tale om et opioid, som har en smertelindrende effekt – disse findes også i morfin. Medicin, som indeholder Tramadol, bliver anvendt i forbindelse med lindring af kroniske smerter af moderat eller stærk karakter.

Typisk anvendes stoffet udelukkende til længere smerteforløb, hvorfor det ikke vil blive anvendt til akutte smerter. Det er derfor ikke ualmindeligt, at Tramadol bliver udskrevet af en praktiserende læge til patienter efter en operation.

Lægemidler, der indeholder Tramadol, kan blive udskrevet til patienter, der har været ude for en ulykke.

Effekten er langt mere effektiv end de forskellige former for smertestillende medicin, der kan købes i håndkøb. Til gengæld er der også langt større risiko for at udvikle afhængighed og misbrug af Tramadol.

Se filmen, hvor Anders Nebelong fra A Misbrugsbehandling, fortæller om, hvordan behandling af medicinmisbrug foregår:

Hvor hurtigt virker Tramadol?

Når du indtager Tramadol, binder opioider sig til µ-opioidreceptoren i hjernen. Det resulterer i, at smerteopfattelsen bliver påvirket, således smerterne føles mildere.

Virkningen indtræder efter kort tid, når du indtager medicin med Tramadol, og derfor vil du opleve hurtig smertelindring.

Den hurtige smertelindring gør, at Tramadol adskiller sig fra Panodiler og smertestillende medicin, der virker langsommere og er mindre effektive i forhold til at lindre smerter.

Samtidig holder virkningen længere i kroppen, da der er en halveringstid i blodet på omkring 5-6 timer.

Hvilke bivirkninger er der ved at misbruge tramadol?

Der findes stort set ingen former for medicin uden risiko for følgende bivirkninger og/eller allergiske reaktioner. Det samme er også tilfældet med medicin, som indeholder Tramadol.

Her er der en række mest almindelige bivirkninger som f.eks. svimmelhed, kvalme, træthed, hovedpine, tørhed i munden, øget svedtendens og forstoppelse.

 

Der er dog også andre mere alvorlige bivirkninger, som forekommer sjældnere:

 • Angst

 • Langsom puls

 • Kramper

 • Besvimelse

 • Sløret syn

 • Nedsat vejrtrækning

 • Forvirring

 • Hallucinationer

 • Talebesvær

 • Allergiske reaktioner

 • Forhøjet blodtryk

 

Herudover er der risiko for at udvikle både psykisk og fysisk afhængighed på samme måde, som hvis der er tale om et medicinmisbrug, når du indtager medicin med Tramadol.

En afhængighed kan udvikle sig hurtigere, end man tror, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom, hvis du anvender medicin med Tramadol.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har udviklet et misbrug, så er det vigtigt, at du søger hjælp og behandling. Du er også altid velkommen til at kontakte os i forbindelse med behandling af medicinmisbrug eller generelle spørgsmål.

Tegn på Tramadol afhængighed

Tramadol minder om de stærke opioider, som findes i morfin, men de er ikke lige så kraftige. Derfor er der mindre risiko for at udvikle afhængighed af denne type medicin, hvis man sammenligner med morfin – dog er der stadig risiko for det.

Flere læger advarer dog mod, at risikoen for afhængighed er højere, end indlægssedlen giver udtryk for.

Du kan både blive fysisk og psykisk afhængig af Tramadol. Den fysiske afhængighed er kendetegnet ved, at du får abstinenser, hvis du stopper med medicinen, efter du er blevet afhængig af den.

Her er der en række abstinenssymptomer, som du bør være opmærksom på, hvis du tager medicin med Tramadol.

Abstinenssymptomer ved afhængighed af Tramadol:

 • Nysen og snue

 • Øget svedproduktion

 • Diarré

 • Gåsehud

 • Hovedpine

 • Rystelser i ben og arme

 • Kramper

 • Generel utilpashed

Hvis du vil mindske abstinenserne, er det en god idé at trappe ned i stedet for at stoppe helt fra den ene dag til den anden.

På den måde bliver de ubehagelige abstinenssymptomer mindsket, fordi kroppen får mulighed for at vænne sig til, at du indtager en lavere og lavere dosis.

Er der derimod tale om en psykisk afhængighed, så får du en trang til at skulle tage medicinen, selvom du ikke har behov for den. Du begynder at jagte den rus, som også følger med indtagelse af medicin.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Behandling af Tramadol misbrug

Hvis du har udviklet en afhængighed af Tramadol, er det vigtigt, at du søger behandling, så du kan komme ud af misbruget.

Der er flere forskellige behandlingsmuligheder, og hos A Misbrugsbehandling får du hjælp til at trappe ud af medicinen samt tilbudt et ambulant behandlingsforløb.

Du får hjælp til at komme ud af din afhængighed gennem undervisning, foredrag, gruppeterapi, personlig terapi, opgaver, personlige terapeutiske samtaler samt mulighed for meditation og mindfulness før og efter behandlingen.

Kontakt os i dag for at høre mere om behandling af misbrug.

Kontakt os anonymt i dag

Picture of Lars Jensen

Lars Jensen

Lars Jensen er behandlingsansvarlig hos A Misbrugsbehandling. Han er tidligere misbruger,men er nu ædru.