Main Menu
Hvor kommer alkohol fra, og hvilken virkning har alkohol?
Alkohol er meget mere end blot en øl eller et glas vin. Faktisk er det også et opløsningsmiddel, som er vigtigt i mange industrier.
Her på siden kan du få information om, hvor alkoholen stammer fra, hvordan alkohol blev opfundet, og hvordan det påvirker vores krop.
Det er vigtige fakta om alkohol og den virkning, den har på os mennesker.
Hjem » Viden om » Alkoholmisbrug » Alkoholrådgivning » Fakta om alkohol
Ordet alkohol kommer af latin “alcohol”. Gennem årtusinder har man brugt frugtjuice, honning og gæret korn til fremstilling af alkohol.
Faktisk kunne man finde gærede drikke i den tidlige ægyptiske civilisation, og der er beviser for en alkoholisk drik 7000 f.Kr. i Kina.
Mjød var en af de første populære drikke med alkohol i Grækenland. Det var en gæret drik lavet på honning og vand.
Alkohol blev senere kaldet “sprit” i det 16. århundrede og blev der også brugt til medicinske formål. I 1700-tallet var der i Storbritannien et kæmpe marked for billig sprit, og alkohol blev almindeligt udbredt.
Senere skete der en ændret indstilling til brugen af alkohol, og afholdsbevægelsen begyndte i løbet af det 19. århundrede at lave en kampagne for et totalt forbud mod alkohol.
I USA blev der i 1920 vedtaget en lov, der forbød alt salg, fremstilling, import og eksport af berusende, alkoholiske drikke. Derefter steg den illegale handel af alkohol voldsomt.
USA ophævede forbuddet mod alkohol i 1933. Det anslås, at der i dag er ca. 15 millioner amerikanere, der lider af alkoholisme. I 40 % af alle dødsfald fra bilulykker i USA er alkohol indblandet!
Alkohol er et meget vigtigt opløsningsmiddel og bruges i mange industrier, blandt andet inden for farve-, lak-, medicinal-, nydelsesmiddel- og kosmetikproduktion.
Det er desuden et væsentligt udgangsstof for fremstilling af ether (æter), estere og andre stoffer i den kemiske industri. Alkohol kan også anvendes som brændstof i bilmotorer.
På grund af den høje beskatning af alkohol til drikkebrug er alkohol til teknisk brug denatureret og således fritaget for afgift.
Mange omstændigheder og faktorer afgør graden af den påvirkning, alkohol gør på vores krop og vores organer.
Det har f.eks. betydning, om man er, mand eller kvinde, om man er gammel eller ung, og hvilke mængder man indtager. Er det dagligt gennem en længere tid eller kun sporadisk?
Derfor er alkoholrådgivning og statistik og viden om alkoholmisbrug vigtig.
Alkoholrusen sker ved en organpåvirkning, som opstår som følge af en kemisk påvirkning af vores hjerneceller. Samarbejdet mellem de forskellige hjerneceller hæmmes.
Den lette rus kan opleves positiv, dels fordi vores kontrolfunktion og dermed vores samvittighed, bliver svækket ved indtagelse af alkohol.
Når vi en promille på ca. 1, vil vores koordinerings- og koncentrationsevne samt ligevægtssans blive påvirket. Når vi op på en promille på ca. 3, bliver livsvigtige centre i nervesystemet hæmmet.
Stoffer som antihistamin, psykofarmaka og epilepsimidler kan øge virkningen af alkoholindtagelsen.
Ved længere tids stort forbrug af alkohol vil der typisk komme irritation af slimhinderne i spiserøret og mavesækken.
I leveren vil der komme fedtophobning i levercellerne. Disse forandringer forsvinder, når alkoholforbruget normaliseres.
Ved langvarigt storforbrug vil bugspytkirtlen blive præget af akut og kronisk betændelse.
Leveren vil vise betændelseslignende forandringer, og levercellerne går til grunde med efterfølgende bindevævsdannelse, som i sidste ende kan medføre skrumpelever.
Hjertet kan ved vedvarende alkoholindtagelse vise fortykkelse af muskelvæggene med nedsat funktion (alkoholisk hjertemuskelsygdom).
Ved langvarigt og stort alkoholforbrug opstår der forandringer i hjernen. De alvorligste forandringer (demens) ses sandsynligvis kun, hvis der samtidig er B1-vitaminmangel.
Dårlig intellektuel funktion, som ses hos kroniske alkoholikere, vil i mange tilfælde normaliseres ved ca. et års afholdenhed.
Den skade, der kan ske på specielt de lange nervebaner til benene (alkoholisk nervebetændelse), er derimod kronisk og vil ikke forsvinde ved ophør med alkoholindtagelse.
Alkoholisk nervebetændelse vil, sammen med en direkte giftig effekt af alkohol på muskulaturen, medføre muskelsvind.
I Danmark dør årligt ca. 1.000 mennesker af sygdomme, der skyldes alkoholindtagelse. Ca. 3.000 mennesker dør hvert år med alkohol som enten den primære eller medvirkende grund.
Kilde: Schou, Jens; Olsen, Steen; Hardt: alkohol (alkoholiske organforandringer) i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 4. august 2021 fra https://denstoredanske.lex.dk/alkohol_(alkoholiske_organforandringer).
Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.
Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!
Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København
Her kan du læse mere om alkohol og sygdomme
(Link til Sundhedsstyrelsen)
Her kan du læse mere om alkohol og se nøgletal fra Sundhedsstyrelsen
(Link til Sundhedsstyrelsen)
Copyright © A Misbrugsbehandling | Alle rettigheder forbeholdes Jensen & Nebelong ApS | CVR: 44131498