Opdateret 20. december 2022 af Anders Nebelong

Hvad gør hash ved kroppen?

hvad gør hash ved kroppen

Indholdsfortegnelse

Det er skadeligt, når man ryger cannabis

THC er den psykoaktive stof i cannabis, som er årsagen til de fysiske bivirkninger og psykiske bivirkninger cannabis påfører.

Mængden af THC varierer, og det kan derfor være umuligt at vide, hvilken styrke det sløvende stof har, når du bruger cannabis. Det gør hallucinogene stoffer endnu mere uforudsigelige.

I modsætning til den gamle tro, at planten var harmløs, så viser videnskabelige undersøgelser, at hash har en masse skadelige virkninger og alvorlige konsekvenser.

Cannabis nedsætter korttidshukommelsen og kan påvirke ens psyke i form af angst. Hash kan også være årsag til manglende koncentrationsevne pga. den hallucinogene virkning.

Hash skader kroppen fysisk og har en skadelig virkning på indre organer som f.eks. hjerte, hjerne og celler. Brugen af hash kan desuden nedsætte sædkvaliteten hos mænd.

Dagligt forbrug af cannabis skader luftveje og er årsag til bronkitis samtidig med at rusmidlet indeholder en række kræftfremkaldende stoffer.

Se filmen, hvor Anders Nebelong fra A Misbrugsbehandling, fortæller om, hvordan behandling af bl.a. hash misbrug foregår:

Hvem udvikler et hash misbrug?

Pga. den højde mængde af THC, er det nemt at udvikle afhængighed og et misbrug ved brug af cannabis og hash.

Personer med et hyppigt forbrug af hash har en tendens til at udvikle en række mere alvorlige psykiske skader som f.eks. psykoser eller skizofreni.

Et længerevarende forbrug af cannabis kan også forværre psykoser og give hallucinogene virkninger, som er potentielt livstruende. Det er muligt at få en hash psykose (cannabis-induceret psykose), som kræver akut hjælp.

Brug af cannabis har psykiske- og fysiske konsekvenser

Psykiske skader:

 • Forværrer personens kognitive evner

 • Øger risikoen for psykiske forstyrrelser

 • Øger risikoen af psykose (hører stemmer eller oplever noget der ikke eksisterer)

 • Angst og dårligt humør

 • Personen mister initiativ samt koncentration

 • Forstyrrer korttidshukommelsen

 

Fysiske skader:

 • Påvirker evnen at koordinere bevægelser

 • Jævnlig hashrygning skader luftveje

 • Årsag til bronkitis

 • Indeholder kræftfremkaldende stoffer

 • Nedsætter sædkvaliteten

 • Manglende appetit

 • Unormale celledeling

hashmisbrug

Hampeplanten Cannabis Sativa

Hampeplanten, også kaldet cannabis sativa eller cannabis, er en art i hamp familien. Det er karakteristisk for arterne, at have kirtelhår med æteriske olier eller harpikser.

Cannabis anvendes i dag både som lægemiddel og rusmiddel, men tidligere er hampeplanten blevet brugt i tekstilbranchen pga. stængernes indhold af plantefibre.

Det er fristende at konkludere, at udviklingen fortæller om vores grundlag for anvendelse af planten er ændret, og det nu bliver brugt mere som rusmiddel bl.a. euforiserende stoffer.

Sammenpresset harpiks på cannabisplantens blomster bliver kaldt for hash, og de tørrede blomster og tørrede blade kaldes for marihuana (pot) eller stærkere skunk.

Kendetegnet for hash er, at den bliver solgt som sorte, eller mørkebrune klumper, hvor marihuana ses som tørrede, grønlige topskud eller blade fra planten.

Skunk ligner marihuana, men det er meget stærkere, for den bliver oftest dyrket i drivhuse med kunstig belysning.

Cannabis indtages oftest ved at ryge det, som en joint eller som ”vapere”, men indtages også gennem madvarer og bagværk:

 • Sammenpresset harpiks bliver kaldt for hash

 • De tørrede blader og blomster bliver kaldt for marihuana (pot)

 • De tørrede topskud bliver kaldt for skunk

Hvorfor starter man med at ryge hash?

Cannabis er det hyppigst forekommende euforiserende stof i Danmark, og udgør ca. 70 % af politiets beslaglæggelser (i 2021 i alt 16.950 beslaglæggelser).

Der kan være flere begrundelser til, hvorfor de unge begynder at ryge hash/cannabis. Et af dem er helt sikkert, at de unge nok ikke helt kender til de skadelige virkninger eller de alvorlige konsekvenser, der er ved at indtage cannabis eller hash.

Mange unge begynder med at ryge hash for at virke sejere, eller pga. nogen de ser op til, har røget hash. Hash er desværre også nemt at skaffe, og der er også noget spændende over, at gøre noget man ikke må, da det er illegalt.

Virkelighedsflugt er også blandt årsagerne til hashrygning, og det giver mening, da man skal huske at ingen ryger hash for at skade sig selv.

Man kan tænke og få følelsen af, at dårligt humør og problemer forsvinder ved at ryge hash og samtidigt glemmer de psykiske skader eller fysiske bivirkninger, der kan være ved at ryge hash.

Gratis professionel hjælp og rådgivning
Ring til os døgnet rundt, 100% anonymt

Alkoholmisbrug, stofmisbrug, hashmisbrug, kokainmisbrug, pårørende, afvænning. Alkoholbehandling, stofbehandling, misbrugsbehandling, hjælp til pårørende, alkoholvaner, antabus. center for misbrugsbehandling, misbrugscenter.

Sjælland, København, Amager
Vi hjælper hele vejen!

Anders Nebelong, Behandlingsansvarlig København

Hvad sker der med skolegangen, når man ryger hash?

Hash er som gift mod at gå i skole og lære noget. Hvis man ryger hash bare to gang om ugen, kan man faktisk forblive påvirket hele ugen, da hash forbliver i hjernen.

Efter du har røget hash, bliver den opløst, spreder og klistrer sig i hjernen, og derfor bliver hash i hjernen i lang tid. Det er muligt at måle indholdet af stoffet i op til 10 uger, hvis man har indtaget stoffet mere end en enkelt gang.

Når hash indtages, sker der ændringer i tidsfornemmelsen, så tiden føles langsommere, lys- og lyd opleves oftest mere intenst pga. de sløvende midler i cannabis.

Hash forværrer evnen til at koordinere bevægelser eller løse komplicerende opgaver, og udover de fysiske bivirkninger påvirker hash ens psykiske tilstand og skaber psykotiske symptomer.

Når vi tænker på skolegang, er de mest forstyrrende virkninger af hash koncentrationsforstyrrelser, glemsomhed samt generel følelse af at være ligeglad. Det kan typisk ses ved højere fravær.

Hash påvirker nemlig både hukommelsen og opmærksomheden negativt, og hash nedsætter generelt indlæringsevnen og denne virkning hos unge kan være varig.

Videnskabelige undersøgelser viser, at psykoser opstår hyppigere hos voksne, som har røget hash i deres yngre år. Hash er også ulovligt, og det er forbudt i Danmark at være i besiddelse, købe, sælge, udlevere og fremstille hash.

 

Derfor er hash skadeligt hos de unge:

 • Kan give angst

 • Det skaber tankeforstyrrelser

 • Det kan skabe psykotiske symptomer

 • Have negativ effekt på hukommelsen

 • Man mister evnen til at tage initiativ samt at koncentrere sig

 • Mange oplever ensomhed

Misbrugsbehandling I Alkoholmisbrug I Hash misbrug I Kokain misbrug I Ambulant misbrugsbehandling

Hvordan skal man gå i behandling?

Til sidst kan vi konkludere, at der er mange begrundelser for at stoppe brugen af hash i stedet for at blive ved og muligvis udvikle et hashmisbrug.

Det er vigtigt at vide, hvordan hash virker og være klar over, de sundhedsskadelige problemer, som hash og cannabis kan komme med.

Hos A Misbrugsbehandling behandler vi ikke kun om selve misbruget (eller et ønske om at komme af med forbruget), men også de årsager, der måtte være bag beslutningen om at starte.

Det kræver oftest en beslutning om livstilsændring, der gavner fremtiden, og det kan for den som ryger hash være en rigtig stor beslutning, som ikke sker over natten.

Men med den rigtig behandling fra behandlere samt pårørende, er det muligt at komme ud af et misbrug af hash og starte et nyt, meget gladere kapitel i livet uden euforiserende stoffer.

Derfor gør vi bl.a. brug af kognitiv adfærdsterapi, som er meget effektfuldt terapeutisk værktøj, når man arbejder med vaner, livsstil, adfærd og forandring. Vi har et gennemtestet og evidensbaseret behandlingsprogram.

Vi tilbyder behandling i grupper, og du vil modtage en masse individuel støtte. Kontakt os allerede i dag, hvis du selv eller din pårørende kæmper med at ryge hash.

Kontakt os anonymt i dag

Anders Nebelong

Anders Nebelong

Anders Nebelong er behandlingsansvarlig hos A Misbrugsbehandling. Han er tidligere misbruger, som er vokset op i en dysfunktionel familie. Siden Anders forlod sin behandling i 2015, har han været fast besluttet på at hjælpe andre ud af misbrug. Ræk ud til Anders, hvis du ønsker professionel hjælp til et godt liv uden alkohol eller stoffer.