Opdateret 9. januar 2024

Må man drikke efter Corona vaccination?

hvordan stopper man med at drikke alkohol

Indholdsfortegnelse

Gode råd til før og efter Corona-vaccination

Alkohol vil normalt ikke interagere med vacciner, men det er dog altid bedst, at undgå alkohol lige efter. Vacciner mod Corona virus kan have forskellige bivirkninger, som f.eks. feber, hovedpine eller andet.

Indtag af alkohol kan skjule disse bivirkninger, og man ved ikke om en eventuel reaktion skyldes bivirkninger fra vaccinationen, eller om det er en reaktion på alkoholen.

Nogle gode råd til før og efter vaccinationen:

  • Spis og drik hjemmefra – undgå alkohol.
  • En vaccination er en forebyggende behandling, og din krop har derfor brug for energi til at tage godt imod vaccinen.
  • Sørg for at maven er fyldt og spis gerne noget sukkerholdigt efter vaccinationen.

Se filmen, Lars fra A Misbrugsbehandling, fortæller om tegn på afhængighed:

OBS. Vores alkoholbehandling er tilpasset din hverdag, så du kan bo hjemme og gå på arbejde samtidig

Alkohol og Corona-virus er en dårlig cocktail

Forskning viser, at for meget alkohol svækker immunforsvaret, og risikoen for at blive ramt af en Corona-virus vil derfor være større. Samtidig vil et højt forbrug af alkohol også øge risikoen for at blive alvorlig syg ved infektioner.

Dertil øger alkohol også risikoen for en lang række andre livstilssygdomme, som f.eks. overvægt, diabetes, hjerte-kar-sygdomme, og disse kan samtidig forværre symptomerne fra covid-19 virus.

”Sygdommen covid-19 skyldes en infektion i luftvejene med en type Corona-virus kaldet SARS-CoV-2. De fleste, der smittes, vil få ingen eller milde forkølelses- eller influenzalignende symptomer, men nogle kan blive alvorligt syge med fx lungebetændelse, og sygdommen kan være dødelig”.

Immunforsvaret svækkes, når man drikker alkohol

Alkohol er én af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark, og er en medvirkende årsag til danskernes relativt lave middellevetid, sammenlignet med andre lande.

Forskning viser, at jo mere du drikker, jo højere risiko vil der være. For meget alkohol har desuden tilknytning til 60 forskellige sygdomme, skader og problemer med dit immunsystem.

Derfor kan man også nemmere blive smittet med Corona-virus, hvis man drikker for meget alkohol, og det kan være sværere for kroppen og ens immunforsvar at tage imod behandling, når det er svækket.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om alkohol:

  • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred.
  • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld.
  • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 10 genstande om ugen.
  • Stop før 4 genstande ved samme lejlighed.
  • Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld.
  • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

corona alkohol

Smertestillende medicin og alkohol

Alkohol og medicin er en farlig cocktail, og du bør aldrig blande medicin og alkohol.

Det kan være livstruende og sundhedsskadeligt, og det gælder både smertestillende medicin på recept, håndkøb og naturlægemidler.

Her er nogle af de problemer, du kan opleve ved at blande medicin og alkohol:

  • Ved indtag af smertestillende medicin, som indeholder acetylsalicylsyre, kan det øge risikoen for indre blødning.
  • Ved indtag af medicin mod angst, søvnproblemer, depression eller smerter, kan det være sundhedsskadeligt at drikke.
  • Alkoholindtag med smertestillende medicin som indeholder acetaminophen, kan skade din lever.

 

Er du nervøs for, om du må drikke alkohol samtidig med, at du tager din medicin? Det er godt, du er opmærksom på dit alkoholforbrug, når du tager medicin. Det kan gå ud over din sundhed.

Det vil altid være en god ide at få hjælp fra sundhedspersonale eller lægen, hvis du er usikker eller i tvivl. Alternativt kan du spørge på apoteket eller læse indlægssedlen på den medicin, du tager. 

Corona-virus og alkoholforbrug

Coronavirus og de restriktioner, det har medført, har været med til at isolere mange mennesker, og det har ikke været uden konsekvenser. Disse isolationer har hos nogle ført til et større forbrug alkohol, som kan være svært at komme af med igen.

Hos A Misbrugsbehandling hører vi ofte fra vores klienter, at deres forbrug af alkohol steg kraftigt under Corona nedlukningen, og mange oplevede, at de havde svært ved at stoppe det høje forbrug igen, efter landet åbnede op.

Få hjælp, hvis det er svært at stoppe igen

Hos A Misbrugsbehandling har vi mange års erfaring med behandling af alkoholmisbrug og andre misbrugsrelaterede lidelser. Vi hjælper dagligt mange mennesker ud af misbrug og til et liv som ædru og clean.

Vores misbrugsbehandling og alkoholbehandling tager udgangspunkt i de mest anerkendte behandlingsformer og evidensbaserede teknikker, der findes. Vi er alle selv tidligere misbrugere.

Gennem vores 7 ugers behandlingsforløb vil man blive hjulpet med:

  • Kognitiv adfærdsterapi
  • Opgaver om vaner og forandring
  • Gruppeterapi
  • Terapeutiske samtaler
  • Familiesamtaler
  • Familie og pårørende behandling
  • Foredrag og undervisning om misbrug, vaner og forandring

 

Alt dette er enormt effektivt, og vores behandlingsprogram giver én muligheden for et liv uden alkohol og stoffer. Et liv uden som ædru og clean, uden alle de negative konsekvenser.

Kontakt os anonymt i dag

Picture of Lars Jensen

Lars Jensen

Lars er ejer og behandlingsansvarlig. Jeg er selv ædru alkoholiker efter han selv var i behandling i 2007. I dag er jeg udover at være ædru, familiefar og kognitiv terapeut og arbejder med at ændre dit mønster og give dig værktøjerne til at leve et ædru og stoffrit liv.