Main Menu
Opdateret 8. februar 2024
Du har garanteret hørt, at det ikke er nogen god idé at drikke alkohol, når du er på penicillin. Det er den generelle opfattelse, men forholder det sig sådan i virkeligheden, eller er det bare en skrøne?
Sandheden er, at det ikke er skadeligt at kombinere alkohol og penicillin, men du bør alligevel lade være. Bliv klogere her.
Hjem » Må man drikke på penicillin?
Der delte meninger om, hvorvidt det er en god idé at kombinere alkohol og penicillin. Den konservative holdning – og den, der er mest udbredt – er, at man ikke skal drikke alkohol, når man tager penicillin.
Derimod er der andre, som mener, at der ikke sker noget ved at indtage alkohol, når du er på penicillin.
Sandheden er, at der findes mange forskellige former for penicillin, og alkohol har ikke en direkte indflydelse på virkningen, men kan nedsætte funktionen af penicillinen og medføre forskellige bivirkninger som mavesmerter, hovedpine og kvalme.
Du bør derfor altid forhøre dig hos din læge eller apoteket, hvis du er i tvivl.
Selvom bivirkningerne kun i sjældne tilfælde er alvorlige, kan de stadig medføre ubehag, hvilket er grund nok i sig selv til at lade være at drikke alkohol.
Hvis du vil minimere risikoen for bivirkninger, bør du undgå at indtage alkohol i 24-48 timer, efter du har indtaget penicillin.
Udover de førnævnte bivirkninger, er der fundet bevis for, at penicillin kan medføre, at alkohol bliver optaget hurtigere i kroppen. Det kan derfor være en farlig blanding, da du risikerer, at du bliver hurtigere og kraftigere beruset.
OBS. Vores alkoholbehandling er tilpasset din hverdag, så du kan bo hjemme og gå på arbejde samtidig
Der findes mange forskellige former for antibiotika, og penicillin er blot én af dem. Nogle af de øvrige typer af antibiotika bør du ikke kombinere med alkohol, da det kan resultere i mere alvorlige bivirkninger.
Det gælder for det antibiotikum, som går under navnet Metronidazol. Du kan få udskrevet Metronidazol, hvis du har en infektion i mundhulen, mave-tarm-kanalen eller i underlivet.
Her har antibiotikaen en effekt, der minder om antabus, som bliver anvendt i forbindelse med alkoholbehandling. Det kan derfor være en farlig blanding, som giver hovedpine, kvalme og mere alvorlige bivirkninger.
Undgå at kombinere alkohol med følgende former for antibiotika:
Generelt bør du aldrig blande medicin med alkohol, uden du har forhørt dig hos din læge. Hvis du gerne vil være rask så hurtigt som muligt, er det desuden en dårlig idé at blande alkohol og medicin, fordi det sløver medicinens effekt.
Antibiotika kræver, at immunsystemet fungerer optimalt, og det gør det ikke, hvis du indtager alkohol. Drikker du kun en enkelt genstand, er der dog ingen grund til bekymring.
Drikker du 3-4 genstande, så vil alkoholen påvirke immunsystemet, så dit immunforsvar bliver nedsat – og dét er ikke nogen god idé, når du har en infektion i kroppen, da det resulterer i, at kroppen skal bruge længere tid på at bekæmpe den.
Du bør være opmærksom på, at din krop reagerer anderledes på medicin, hvis du har et alkoholmisbrug.
Der er derfor en række lægemidler og præparater, som du skal være forsigtig med at tage, hvis du har et alkoholproblem. Her er det vigtigt, at du fortæller din læge om det, før du får udskrevet medicin.
Du bør altid fortælle din læge, hvor meget alkohol du drikker, hvis du skal have ny medicin, som du ikke har fået før. Det gælder også, hvis dit alkoholforbrug har ændret sig, siden du sidst fik medicinen udskrevet.
Får du ikke fortalt det hos lægen, kan du altid forhøre dig på apoteket, når du henter medicinen.
Menneskekroppen er langt hen ad vejen designet til at kunne hele og behandle sig selv.
I nogle tilfælde bliver antibiotika som f.eks. penicillin anvendt til at bekæmpe infektioner, fordi kroppen ikke kan håndtere det på egen hånd. I den forbindelse kan der være risiko for, at kroppen reagerer allergisk på penicillinen.
Denne allergiske reaktion over for visse typer af antibiotika kaldes for penicillinallergi. Oplever du en allergisk reaktion over for penicillin, bør du straks konsultere din læge.
I de fleste tilfælde vil en allergisk reaktion ske i form af hævelser i ansigtet, udslæt eller lignende, og typisk vil løsningen være at skifte til en anden type penicillin.
Hvis du tidligere har oplevet en allergisk reaktion i forbindelse med penicillin eller andre typer af antibiotika, er det desuden vigtigt, at du fortæller din læge det.
Generelt bør du aldrig tage penicillin eller andre antibiotika uden først at have diskuteret det med din læge – og det samme gælder for indtagelse af alkohol, mens du er på penicillin.
Copyright © A Misbrugsbehandling | Alle rettigheder forbeholdes Jensen & Nebelong ApS | CVR: 44131498