Main Menu
Børn, som vokser op i en familie med misbrug, kan selv få alvorlige udfordringer i livet.
Mange børn og unge fra misbrugsfamilier oplever udfordringer og vanskeligheder i deres daglige trivsel, læring og udvikling.
Det gælder både her og nu og på den længere bane.
Støtte og hjælp er vigtigt!
Det er 100 % anonymt!
At vokse op i et hjem, hvor en eller flere voksne har et misbrug, betyder ofte, at børnene oplever utrygge situationer og aggressiv adfærd.
I undersøgelsen “Alkohol i Danmark 2015” fortalte mere end hver 3. af de de personer, der angav at være vokset op med misbrug i familien, at de meget ofte, ofte eller engang imellem blev råbt ad.
22,9 procent fortalte, at de ofte har været vidne til alvorlig vold på grund af alkoholforbruget hos personen i husstanden, der drak for meget.
Når man indtager rusmidler som alkohol, hash eller stoffer, ændrer ens sindstilstand sig. Det vil derfor være svært at være følelsesmæssigt tilgængelig for barnet.
Man vil dagen derpå være præget af indtaget fra tidligere, hvilket vil gøre det vanskeligt at være psykisk og i nogle tilfælde fysisk til stede for barnet. Man mister også målbart empati efter bare en til to genstande.
Det er af afgørende betydning, at man som forældre er psykisk tilgængelig for barnet for at kunne imødekomme barnets behov for at blive set og hørt.
Når man som mange misbruger ofte har en promille i blodet, er man derved heller ikke stand til at se andre familiemedlemmers behov. Et lille barn har brug for stabile forældre.
Man bliver uforudsigelig i sin adfærd, når man indtager rusmidler. Det kan i yderste konsekvens medføre eksempelvis indlært hjælpeløshed, spædbarnsdepression og passivitet.
Ydermere udvikler mange børn et utrygt tilknytningsmønster og får problemer med selvregulering, hvilket kan danne grundlag for eksempelvis adfærdsproblemer.
Misbrug og alkohol kan påvirke børn, unge og familien på rigtig mange måder. Der kan ofte være et højt konflikt niveau eller mangel på struktur og stabilitet.
Derudover kan der følge en masse andre problemstillinger i kølvandet på et misbrug.
Det kan have rigtig store konsekvenser for børn at vokse op i en dysfunktionel familie:
Kilde: “Håndbog til unge og voksne fra familier med alkoholproblemer” af Thomas Mackrill.
Det kan have store konsekvenser for børn og unge, som vokser op i en familie med stof-, kokain-, hash– eller alkoholmisbrug. Mange af disse unge oplever vanskeligheder og udvikler psykosociale problemer.
Som barn i en misbrugsfamilie har man en øget risiko for at få problemer. Flere af disse unge oplever problemer psykisk i form af f.eks. lavt selvværd, ensomhed, depression i en større grad end andre unge.
Piger, der vokser op i en familie med misbrug, får dobbelt så ofte en depression, som piger i en familie uden misbrug. Hos drenge forekommer lavt selvværd 67 procent oftere end i familier uden misbrug.
Det skal dog også siges, at mange af disse børn klarer sig rigtig godt igennem livet.
Kilde: Undersøgelse fra SDU
Der kan være rigtig mange følgevirkninger for børn i misbrugsfamilier. Det er meget forskelligt, hvordan misbruget det påvirker hvert enkelt barn.
Mange forskellige faktorer kan spille ind her, f.eks.
Alt efter den daglige trivsel, læring, udvikling og opvækst, kan der være mange følgevirkninger, som ses her og nu og på den længere bane.
Disse følgevirkninger kan være meget forskellige og komme til udtryk både som fysiske, psykiske sociale og kognitive problemer, bl.a.:
Kilder: M. Christoffersen, Danmark i 1966. Ugeskrift for Læger 166/41, 4. oktober 2004, m.fl. og Rambøll, 2016.
Et studie fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at unge, der har forældre med alkoholproblemer, i højere grad brænder eller skærer i sig selv med vilje.
De har også i langt højere grad end andre unge forsøgt selvmord eller haft selvmordstanker.
Henholdsvis 23 procent (drenge) og 42 procent (piger) havde snittet i sig selv, brændt eller på anden vis gjort skade på sig selv. Altså næsten dobbelt så mange i forhold til andre unge.
Kilde: Pisinger, V.S.C. and J.S. Tolstrup. Self-injury and suicide behavior among young people with perceived parental alcohol problems I Denmark: a school-based survey.
Modstandskraft (resiliens) kan være en beskyttende faktor for barnet eller den unge:
Kilde: Rambøll, 2016
Modstandskraft betyder ikke, at børn og unge kan klare belastninger af enhver art.
Den norske psykolog og forsker Øyvind Kvello anvender af denne grund begrebet resiliens, der omhandler individets reaktion på eller mentale og praktiske håndtering af stress eller vanskelige forhold i livet.
Faktorer, der bidrager til resiliens, kan være både genetisk betingede forhold, som f.eks. medfødt robusthed og miljøbetingede forhold, som bidrager til, at barnet eller den unge opbygger modstandskraft.
Blandt de vigtigste miljøbetingede forhold regnes forældrenes sensitivitet, varme og stimulerende omsorg for barnet og støtte fra det sociale netværk.
Kilde: Kvello, 2016.
Forbandede fulde forældre
Det er langt fra alle børn, der viser tegn på mistrivsel.
Her er nogle af de mest almindelige tegn på mistrivsel hos børn i misbrugsfamilier:
Her kan du få hjælp til børn og unge med misbrug i familien
(Link til TUBA)
Her kan du læse om hjælp som pårørende til en misbruger
(Link til Al-Anon – Hjælp og håb for familie og venner)
Her kan du læse mere om hjælp til voksne børn af en alkoholiker
(Link til ACA Danmark – Adult Children of Alcoholics)
Her kan du læse mere om alkohol og se nøgletal fra Sundhedsstyrelsen
(Link til Sundhedsstyrelsen)
Copyright © A Misbrugsbehandling | Alle rettigheder forbeholdes Jensen & Nebelong ApS | CVR: 44131498