Baggrund for alkohol- og misbrugstest i hos Amisbrugsbehandling

Spørgsmålene i vores test tager udgangspunkt i DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) Udgave 5.

De 11 spørgsmål som stilles i vores test dækker også over de 6 kriterier, som findes i ICD-10 diagnosesystemet, som er det officielle i Danmark.

DSM-5 er et diagnoseklassifikationssystem som er udarbejdet af American Psychiatric Assiociation (APA) og blev udgivet i 2013. DSM-5 bruges primært i USA, Canada og Australien.

ICD-10 er WHO (World Health Organization) internationale klassifikations diagnosesystem, som stammer fra 1989 og blev taget i brug i Danmark i 1994 og bruges primært i Europe.

DSM og ICD er tilsammen verdensomspændende, hvorved de muliggør international kommunikation og forskning.

Trods visse undtagelser, er der en høj grad af overensstemmelse mellem de diagnostiske kriterier for psykiatriske lidelser i de to systemer.

Vi finder spørgsmålene i DSM-5 modellen væsentlig nemmere at forholde sig til og vi sikrer altid at alle vores klienter opfylder minimum 3 af de 6 kriterier fra ICD-10, som er minimumskriteriet for at have en afhængighed, før vi anbefaler vores intense og ambulante misbrugsbehandling, alkoholbehandling eller døgnbehandling.

Hvordan fungerer testen?

I forhold til mange andre test på markedet, som har mange spørgsmål om hvor meget og hvornår man drikker eller tager stoffer, så tager denne test udgangspunkt i hvilke negative konsekvenser ens alkoholmisbrug, kokain misbrug, hash misbrug eller stofmisbrug har for en selv, de pårørende og ens omgivelser.

Man kan ikke vurdere om der er tale om misbrug eller afhængighed ud fra mængden af stoffer eller alkohol. Alkohol og stoffer påvirker vores krop og sind på helt forskellige måder og hvis man samler en gruppe personer med et behandlingskrævende misbrug, vil der vil altid være stor forskel på hvor meget og hvornår, de har brugt alkohol og/eller stoffer. Men der vil til gengæld altid være en stor lighed mellem de følgevirkninger og negative konsekvenser, de har oplevet i forhold til deres misbrug.

Hvis man oplever negative konsekvenser ved sit forbrug af alkohol og/eller stoffer, vil der være tale om et misbrug i større eller mindre grad og hvis man samtidig ikke selv er i stand til stoppe sit misbrug og undgå de negative konsekvenser, er der højst sandsynligt tale om en afhængighed og derved et behandlingskrævende problem.

Derfor finder man heller ikke nogen spørgsmål i ICD-10 eller DSM-5, om mængder eller hyppighed af alkohol og/eller stoffer.

Vi kan derfor med denne test på 11 spørgsmål give et ret præcis svar på om der kan være tale om en afhængighed eller ej.

Testen giver svar på om der er tale om en mild, moderat, svær eller ingen afhængighed.

De 11 spørgsmål fra alkoholtesten

Her har vi listet de 11 spørgsmål som er i alkoholtesten

Har du i det seneste år:

 1. Oplevet at ende med at drikke mere eller længere, end du havde tænkt dig?
 2. Mere end én gang ønsket eller prøvet at skære ned eller stoppe med at drikke, men ikke kunnet det?
 3. Brugt meget tid på at drikke? Eller brugt meget tid på at være syg eller komme dig over andre følgevirkninger?
 4. Så gerne villet have en drink, at du ikke kunne tænke på andet?
 5. Oplevet at det at drikke – eller at være syg af at drikke – ofte forstyrrede at tage dig af hjemlige pligter eller din familie? Eller forårsagede arbejdsproblemer? Eller skoleproblemer?
 6. Fortsat med at drikke, selvom det skabte problemer med din familie eller venner?
 7. Opgivet eller skåret ned på aktiviteter, der var vigtige eller interessante for dig, eller gav dig glæde, for i stedet at drikke?
 8. Mere end én gang kom i situationer, mens eller efter at have drukket, der øgede risikoen for at komme til skade (såsom at køre bil, svømme, bruge maskiner, gå i et farligt område eller have usikker sex)?
 9. Fortsat med at drikke, selvom det fik dig til at føle dig deprimeret eller angst eller tilføjede et andet sundhedsproblem? Eller efter at have haft et hukommelsesblackout?
 10. Været nødt til at drikke meget mere, end du engang gjorde for at få den ønskede effekt? Eller oplevede at dit sædvanlige antal genstande havde meget mindre effekt end før?
 11. Oplevet at når virkningerne af alkohol var ved at aftage, havde du abstinenssymptomer, såsom søvnbesvær, rysten, rastløshed, kvalme, kramper, svedtendens, hjertebanken eller anfald? Eller fornemmet ting, der ikke var der?